Farfalle z grzybami i boczkiem
przepis:
2 plastry surowego boczku wędzonego
15 dag pieczarek
kilka suszonych grzybków shitake
kawałek białej części pora
1 ząbek czosnku
200 ml śmietany
olej
sól, pieprz
posiekana natka pietruszki
utarty parmezan
Grzybki shitake namoczyć w wodzie. Następnie gotować je pół godziny.
Po ostudzeniu odciąć nóżki, a kapelusze pokroić w plasterki.
Pieczarki oczyścić, pokroić w platerki.
Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju. Dodać por pokrojony w półkrążki i posiekany czosnek. Zeszklić, a następnie dodać grzyby i smażyć je mieszając 5 min.
Dolać śmietankę i dusić 5 min. Dodać sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki.
Wymieszać z ugotowanym makaronem i posypać tartym parmezanem.