Po afrykańskich upałach nareszcie nadeszło ochłodzenie i dzięki temu mogłam w końcu upiec coś dobrego :) Od kilku dni miałam ochotę na ciasto z dodatkiem czekolady. Postanowiłam wypróbować przepis na brownie z tej strony.
Przepis na ciasto znalazłam już dawno u Agatki, składniki były, więc szybko zabrałam się do pracy. Ciasto zapowiadało się przepysznie i takie też było. Lekko kwaskowate dzięki owocom, idealne.
Najpierw zobaczyłam je u Ali, potem u Tatter. A oryginał podała Tudik z forum CinCin ...Akurat miałam białka w lodówce, zrobiłam.Pyszne, najlepsze - bez kryształków cukru, twarde i zwarte.
Dziś z okazji Dnia Jabłka wspólnie z Anitką i Alą zapraszam Was na pyszne ciasto z jabłkami i suszonymi śliwkami. Ciasto idealne na tę porę roku, miękkie, pachnące cynamonem i jabłuszkami z dodatkiem orzechów włoskich i imbiru. Nic dziwnego, że mojej rodzince tak bardzo smakowało. Bardzo polecam a Wam Kochane Dziewczynki dziękuję za wspólne pyszne pieczenie. :)
Fasolka po bretońsku to kolejna rzecz, która pamiętam z dzieciństwa i za którą nie przepadałam. Na szczęście smaki z wiekiem się zmieniają i dzisiaj chętnie wracam do tej potrawy.
Upiekłam boczek. Wszystkim bardzo smakuje na kanapkach, ale dwóm delikwentom sam, bez chlebka. I mowa tu o dwóch naszych psach. Jednym bardzo świeżym nabytku, który do nas przyjechał kilka dni temu z daleka. Wyruszył w podróż do nowego domu z trojgiem rodzeństwa.
Dziękuję Wszystkim za bożonarodzeniowe życzenia. Było dokładnie tak jak w Waszych życzeniach - Święta były szczęśliwe i spokojne. Leniwe. Odpoczęliśmy jak na najlepszych wakacjach. W tym roku nie było muszę to czy tamto. Nie było powinniśmy odwiedzić tych czy tamtych. Za to było mam ochotę na to i to.
Tak, mamy już Nowy Rok, a ja jeszcze nie pokazałam świątecznego sernika;). Na święta zrobiłam ciasta wg sprawdzonych przepisów, był to : makowiec, piernik na Guinnessie, a także ten piernik mojej mamy. Postawiłam za to na nowy sernik, na który przepis podała Dorotuś. Świąteczny, miękki, wilgotny, z dodatkiem rodzynek, pełen sera, a właściwie sam ser, bo to sernik bez spodu. Wszystkim bardzo smakował, pyszności! Na pewno zrobię go jeszcze nie raz, to zdecydowany hit!:)
Nienawidziłem świąt. Co roku, na kilka dni przed wigilią zaczynałem marzyć o ucieczce do jednego z tych południowo-egzotycznych krajów, w których są one, co najwyżej nikłym odbiciem zachodniej „kultury” marketingowej. Uwikłanie w tradycję, więzi rodzinne i kulturowe konwenanse przynosiło jedynie wieczną frustrację i poczucie bezsensu. Bezsensu marnowania jedzenia, marnowania pieniędzy i ostatecznie marnowania czasu.
Ten przepis mam od kilku lat, robię go przynamniej raz w roku, zazwyczaj w tłusty czwartek a jeśli nie to napewno w karnawale. Te oponki to świetna okazja, żeby przekonać dzieci do zjedzenia białego sera a dodatkowym argumentem jest to, że ser utrzymuje wilgoć i nawet na drugi dzień są świeże i smaczne.
Przepis na nie znalazłam u Cudawianki. Od Niej też zaczerpnęłam nazwę, bo bardzo mi się spodobała.Tak przygotowane mięsko jest baaardzo delikatne, pewnie przez marynowanie w majonezie, miękkie, no i oczywiście smaczne :)
Bardzo prosty przepis na ciasto marchewkowe z miesięcznika KUCHNIA, z lekkimi modyfikacjami. Ciasto aromatyczne, mokre, a zarazem bardzo lekkie - dzieci wniebowzięte smakiem aż, trzeba było chować :-) sama nie mogłam się oderwać - polecam ...
Wczoraj wypadał ważny dla mnie dzień, na który zaplanowałam zaproszenie gości i wieczór w stylu meksykańskim. Niestety plany pokrzyżowała nam choroba i gości musiałam odwołać, a ze starannie ułożonego menu wykonałam tylko poniższą sałatkę, którą zamierzałam podać na przystawkę.
Długo nie mogłam znaleźć idealnego przepisu na faworki. Szukałam, testowałam i nigdy nie byłam zadowolona z efektu. Wolałam robić pączki. Ale od czasu, jak wypróbowałam przepis Liski, nie szukam już dalej. Trzy pełne talerze pysznych, kruchutkich i delikatnych faworków znikają w zawrotnym tempie.
Kuchnia regionalna, to tradycyjne przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie.Regionalizm potraw, to nie tylko tradycja i stare receptury, ale również w dużej mierze pochodzenie produktów. Kuchnia regionalna, w moim przypadku kaszubska, opiera się na produktach wyhodowanych na Kaszubach.