Meksykańska sałatka z papają i awokado

Meksykańska sałatka z papają i awokado

Wczoraj wypadał ważny dla mnie dzień, na który zaplanowałam zaproszenie gości i wieczór w stylu meksykańskim. Niestety plany pokrzyżowała nam choroba i gości musiałam odwołać, a ze starannie ułożonego menu wykonałam tylko poniższą sałatkę, którą zamierzałam podać na przystawkę. Przepis z książeczki "Kuchnia meksykańska" wydawnictwa Parragon.

Składniki na 2 porcje:

mieszanka różnych rodzajów sałaty

1 awokado

2 dojrzałe papaje

1 duża czerwona papryka

3 cebule dymki ze szczypiorkiem

pęczek świeżej kolendry (można zastąpić pietruszką)

łyżka soku z limonki

garść pestek dyni do posypania

Dressing:

4 łyżki oliwy

sok z jednej limonki

duża szczypta mielonej słodkiej papryki

duża szczypta mielonego kminku

1 zmiażdżony ząbek czosnku

sól, pieprz

1/4 łyżeczki cukru

szczypta pieprzu cayenne (dodałam od siebie)

Awokado przekrój na połowy, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i zanurz w soku z limonki, żeby nie ściemniało. Papaję również pokrój w kostkę, a paprykę w niewielkie paski. Posiekaj cebulę ze szczypiorkiem oraz kolendrę, wymieszaj z sałatą i rozłóż na talerzach. Rozłóż paprykę, papaję i awokado. Wymieszaj składniki dressingu, polej sałatkę, na wierzchu posyp pestkami dyni, i podawaj.

Zdjęcie - Meksykańska sałatka z papają i awokado  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów