Meksykańska sałatka z papają i awokado
Wczoraj wypadał ważny dla mnie dzień, na który zaplanowałam zaproszenie gości i wieczór w stylu meksykańskim. Niestety plany pokrzyżowała nam choroba i gości musiałam odwołać, a ze starannie ułożonego menu wykonałam tylko poniższą sałatkę, którą zamierzałam podać na przystawkę. Przepis z książeczki "Kuchnia meksykańska" wydawnictwa Parragon.
Składniki na 2 porcje:
mieszanka różnych rodzajów sałaty
1 awokado
2 dojrzałe papaje
1 duża czerwona papryka
3 cebule dymki ze szczypiorkiem
pęczek świeżej kolendry (można zastąpić pietruszką)
łyżka soku z limonki
garść pestek dyni do posypania
Dressing:
4 łyżki oliwy
sok z jednej limonki
duża szczypta mielonej słodkiej papryki
duża szczypta mielonego kminku
1 zmiażdżony ząbek czosnku
sól, pieprz
1/4 łyżeczki cukru
szczypta pieprzu cayenne (dodałam od siebie)
Awokado przekrój na połowy, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i zanurz w soku z limonki, żeby nie ściemniało. Papaję również pokrój w kostkę, a paprykę w niewielkie paski. Posiekaj cebulę ze szczypiorkiem oraz kolendrę, wymieszaj z sałatą i rozłóż na talerzach. Rozłóż paprykę, papaję i awokado. Wymieszaj składniki dressingu, polej sałatkę, na wierzchu posyp pestkami dyni, i podawaj.