Świąteczny sernik wykwintny

Świąteczny sernik wykwintny

                           Tak, mamy już Nowy Rok, a ja jeszcze nie pokazałam świątecznego sernika;). Na święta zrobiłam ciasta wg sprawdzonych przepisów, był to : makowiec, piernik na Guinnessie, a także ten piernik mojej mamy. Postawiłam za to na nowy sernik, na który przepis podała Dorotuś. Świąteczny, miękki, wilgotny, z dodatkiem rodzynek, pełen sera, a właściwie sam ser, bo to sernik bez spodu. Wszystkim bardzo smakował, pyszności! Na pewno zrobię go jeszcze nie raz, to zdecydowany hit!:)

Zdjęcie - Świąteczny sernik wykwintny  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
*1,3 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (ja robiłam z twarogu wiaderkowego President)
*450 g drobnego cukru do wypieków
*10 dużych jajek, białka i żółtka osobno
*250 g masła, o temperaturze pokojowej
*6 łyżek kaszy manny
*1 opakowanie budyniu śmietankowego (ok. 40 g)
*1 szklanka śmietany kremówki (30%)
*ziarenka z 2 lasek wanilii + łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpić 1 opakowaniem cukru wanilinowego - 16 g)
*ulubione bakalie - rodzynki sułtanki lub kandyzowana skórka pomarańczowa, ok. 1/2 - 3/4 szklanki

Wykonanie:

Masło utrzeć mikserem do lekkości i puszystości. Dodawać twaróg i dalej ucierać.

W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem do białości. Dodać do masy serowej i krótko zmiksować.

Do masy serowej dodać resztę składników: kaszę mannę, budyń, wanilię lub cukier wanilinowy. Zmiksować.

Śmietanę kremówkę ubić. W osobnej misce ubić białka na pianę.

Do masy serowej delikatnie wmieszać ubitą kremówkę, białka i bakalie.

Formę o wymiarach 23 x 35 wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę serową, wyrównać.

Piec w temperaturze 170ºC około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie włożyć na noc do lodówki. Udekorować.

Przechowywać w lodówce przez 5 - 7 dni. Najlepiej kroi się schłodzony, cienkim, ostym nożem.

Ważne uwagi Dorotuś:

- wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej (przynajmniej 2 h wcześniej wyjmujemy z lodówki),

- masę serową miksować tylko do połączenia składników, nie dłużej,

- sernik studzić z minimalnie uchylonymi drzwiami piekarnika.

Smacznego :)

Zdjęcie - Świąteczny sernik wykwintny  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Świąteczny sernik wykwintny  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów