Golce - kluski ziemniaczane
Dzis kolejny odcinek Kuchni Kaszubskiej.
Kuchnia regionalna, to tradycyjne przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Regionalizm potraw, to nie tylko tradycja i stare receptury, ale również w dużej mierze pochodzenie produktów. Kuchnia regionalna, w moim przypadku kaszubska, opiera się na produktach wyhodowanych na Kaszubach.
Mapa Kaszub pobrana z Wikipedii
Jeżeli mając w ręku przepis np. na chleb kaszubski z ziemniakami, użyjemy ziemniaków z Maroka, czy z południa Polski, nie będzie to prawdziwy chleb kaszubski. Regionalność potraw, jak sama nazwa wskazuje, kładzie nacisk na składniki rosnące wokół nas.
Czyli mąka z okolicznych pól, owoce i warzywa z ogrodu lub kupione u lokalnego hodowcy. To samo się tyczy mleka, jajek i mięsa – muszą pochodzić z sąsiedztwa. A z kolei grzyby i jagody – z kaszubskich lasów.
Kuchnia regionalna, to również kuchnia ekologiczna i zdrowa. Jedna z teorii zdrowego odżywiania mówi, że najkorzystniejsze dla ludzi jest żywienie się tym, co rośnie i żyje wokół nas.
Zacytuję fragment ciekawego artykułu o ludziach Kaukazu:
W jaki sposób odżywiają się długowieczni mieszkańcy Kaukazu? Przede wszystkim jedzą produkty regionalne, z klimatu w którym mieszkają. (...) sprzyja to maksymalnemu przystosowaniu człowieka do miejsca. Staje się on jakby cząstką tego regionu i w związku z tym w mniejszym stopniu ulega wpływom destrukcyjnym. Nadmiar energii idzie wówczas na wzmocnienie organizmu.
Dzisiaj zapraszam na golce w mojej wersji. Są to kluski ziemniaczane pół na pół z ziemniaków gotowanych i surowych. Podałam je z pysznym sosem z suszonych grzybów.
Pycha!
Wszystkie składniki zarówno na kluski jak i na sos pochodzą z sąsiedztwa (mąka z młyna oliwskiego). Oprócz soli ;). Niestety u nas się nie wydobywa soli.
Golce - kluski ziemniaczane
trzy porcje
0,5 kg mączystych ziemniaków gotowanych
0,5 kg surowych ziemniaków
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
szczypta soli
Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i przecisnąć przez praskę.
Ziemniaki surowe obrać, zetrzeć na tarce o małych otworach i dobrze odcisnąć. Dobrze jest wyłożyć je na gęste sito, obciążyć np. miseczką i zostawić na 15 minut, aby odprowadzić cały sok. Oba rodzaje ziemniaków połączyć ze sobą, dodać jajko, mąkę, szczyptę soli i wymieszać łyżką aby składniki się dobrze się połączyły. Uformować kulki z ciasta.
Zagotować osoloną wodę w garnku. Kulki wkładać na wrzątek i gotować 4 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjąć kluski łyżką cedzakową.
Sos z suszonych grzybów
podwójna porcja
25 g suszonych grzybów
2 cebule
sól
masło do przysmażenia cebuli
1 łyżka mąki (najlepiej krupczatki)
2 łyżki gęstej kwaśniej śmietany
Grzyby wypłukać (jeśli trzeba) i zalać 2 szklankami wody. Odstawić na kilka godzin. Wyjąć z wody (wody nie wylewać), drobno posiekać i wrzucić z powrotem do wody.
Cebulę drobno posiekać i usmażyć na maśle.
Grzyby ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Gotować 10 minut. Dodać cebulę i gotować następne 10 minut. Doprawić do smaku solą. Zaprawić mąką ze śmietaną. Zagotować ponownie mieszając, aby równomiernie rozprowadzić mąkę.
Gotowe!