Ciasto marchewkowe
Bardzo prosty przepis na ciasto marchewkowe z miesięcznika KUCHNIA, z lekkimi modyfikacjami. Ciasto aromatyczne, mokre, a zarazem bardzo lekkie - dzieci wniebowzięte smakiem aż, trzeba było chować :-) sama nie mogłam się oderwać - polecam ...
Tortownica 26 cm
- 400 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 450 ml oleju
- 6 jajek
- 500 g drobno startej marchewki
Wszystkie suche składniki wymieszać w misce , w drugiej mieszamy lekko ubite jajka z olejem i marchewką. Następnie wlewamy do suchych składników i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Wylewamy do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C na 10 minut aby wierzch lekko się przyrumienił, po tym czasie zmniejszamy do 160 C i pieczemy ok godziny do tzw suchego patyczka - wystudzić.
Smacznego