Pyszna zupa. Jest w niej coś takiego, co sprawia, że zajada się ją z uśmiechem na twarzy. Podejrzewam, że będzie smakowała nawet tym, którzy nie przepadają za brukselką :)
Nie jestem szczególną fanką ryb, ale wiem, że są zdrowe i należy jej jeść, i dlatego zdarza mi się od czasu do czasu jakąś przyrządzić. Najczęściej kupuję dorsza ale smakuje mi też tilapia i miruna. Tym razem jednak chciałam zmierzyć się z łososiem bo ponoć jest to tak popularna i smaczna ryba.
Jelenie różki są nie tylko bardzo smaczne, ale i wbrew pozorom bardzo łatwe w przygotowaniu. I mają jeszcze jedną dużą zaletę - nie chłoną tłuszczu - pomimo tego, że do ciasta nie dodaje się ani odrobiny spirytusu czy octu.
Jeśli zostanie Wam troszkę zeschniętego ciasta, na przykład po świętach, czy po jakiejś większej imprezie, polecam zrobić takie oto bajaderkowe ciasto. Wspaniała sprawa, bo ze składników, z którymi nie bardzo mamy co zrobić, można wyczarować bajaderkę.
Dziś ciasto marchewkowe z dodatkiem gotowej masy makowej, która gdzieś się zabłąkała w spiżarce po ostatnich świętach. Prawdę mówiąc w spiżarce i lodówce niewiele było... Wzorowałam się na przepisie z książki Dania niskotłuszczowe.
Biszkoptowa rolada z kremem jest ciastem klasycznie prostym, ale jej smak jest niebanalny. Delikatne, mięciutkie ciasto przełożone słodkim kremem, który łamią kwaśne wiśnie. Idealna propozycja jeśli macie ochotę na lekki deser.
Najszybszy i najprostszy sposób na makakron jaki znam to właśnie ten. Królewskie danie to może nie jest ale kiedy wraca się do domu po kolejnym ciężkim dniu bo przecież koniec semestru i nie można wrócić o normalnej porze, taki makaron potrafi uratować życie.
Niby gołąbki... tak się w moim rodzinnym domu mówiło na kotleciki z mięsa mielonego, poszatkowanej kapusty i ryżu lub kaszy manny (albo jednego i drugiego). Są pyszne, niesamowicie proste w wykonaniu, szybkie i... naprawdę smakują niczym tradycyjne gołąbki.
... bo w Szwecji obchodzi się tłusty wtorek, a nie czwartek jak w Polsce. "En semla" to taka kardamonowa drożdżowa bułeczka z nadzieniem marcepanowo - śmietanowym.
Od dawna chciałam upiec grahamki. Brakowało mi tylko (albo aż) mąki. W końcu pojawiła się na pobliskim bazarku, więc nie zastanawiałam się długo, tylko od razu kupiłam cały kilogram.
Do tej pory najczęściej robiłam lazanię z mięsem mielonym w sosie pomidorowym albo ze szpinakiem i ricottą w sosie beszamelowym. Ale ostatnio pomyślałam, żeby połączyć obydwie te wersje.
Dzisiaj było tak zimno i tak zmarzłam, że po powrocie do domu długo nie mogłam się rozgrzać. Pomógł mi dopiero grzaniec. Oprócz piwa użyłam soku pomarańczowego i świeżych pomarańczy