Grahamki
Od dawna chciałam upiec grahamki. Brakowało mi tylko (albo aż) mąki. W końcu pojawiła się na pobliskim bazarku, więc nie zastanawiałam się długo, tylko od razu kupiłam cały kilogram. Do kompletu potrzebowałam dobrego przepisu - znalazłam go u Dorotki.
Bułeczki wyszły miękkie i puszyste. Są lekko słodkawe, więc bardziej będą pasować do sera i dżemów niż do wędliny. Od siebie dodałam posypkę z ziarenek (na życzenie mojego dziecięcia).
Są pyszne - bardzo polecam !
Składniki (na 8 bułek) :
- 2,5 szklanki mąki graham (typ 1850)
- 1 szklanka mąki pszennej chlebowej
- pół szklanki letniego mleka
- pół szklanki letniej wody (dodałam o 2-3 łyżki więcej, bo ciasto było dość suche)
- 1 łyżka melasy
- 1,5 łyżki miodu
- 1 łyżeczka soli
- 30 ml oleju (2 łyżki)
- 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych
dodatkowo :
- do posmarowania : 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
- ulubione ziarenka do posypania (u mnie siemię lniane, dynia, sezam i płatki owsiane)
- do podsypywania ciasta : 2-3 łyżki mąki pszennej chlebowej
Suche drożdże wymieszać z mąkami (jeżeli używamy świeżych drożdży, należy zrobić wcześniej rozczyn).
Mleko i wodę wymieszać z melasą, miodem, solą i olejem. Dodać do mąki, wyrobić. Wyrabiać przez około 10 minut do dokładnego połączenia się składników (najlepiej mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego), ciasto może pozostać klejące, ewentualnie można podsypać parę łyżek mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok.1,5 godziny (do podwojenia objętości).
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić na ok. 90-gramowe porcje, następnie umączonymi dłońmi formować podłużne bułeczki. Układać je na blasze wysmarowanej masłem i oprószonej semoliną. Przykryć ściereczką i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypać ziarnami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok.25 minut. Upieczone bułki wystudzić na kratce.
wersja dla maszynistów :
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia w podanej kolejności : płynne, sypkie, a na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta (ok.1,5h). Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować wg powyższego przepisu.