Niby gołąbki
Niby gołąbki... tak się w moim rodzinnym domu mówiło na kotleciki z mięsa mielonego, poszatkowanej kapusty i ryżu lub kaszy manny (albo jednego i drugiego). Są pyszne, niesamowicie proste w wykonaniu, szybkie i... naprawdę smakują niczym tradycyjne gołąbki.
Niby gołąbki
Składniki:
- 1/2 kg mielonego mięsa
- 1 duża kapusta pekińska lub dwie małe
- 1 szklanka kaszy manny
- 3 jajka
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- słodka papryka w proszku (dużo!)
- 2 szczypty cukru
- olej do smażenia gołąbków
- 2 łyżki masła lub dobrej oliwy z oliwek*
- średni słoik przecieru pomidorowego lub mały kartonik
- płaska łyżka (mniej lub więcej) koncentratu pomidorowego
- łyżka mąki pszennej
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża lub 2 małe cebule
Kapustę siekamy drobno, solimy i wygniatamy dłonią. Odstawiamy na ok. 20 minut, następnie mocno odciskamy. Wrzucamy do dużej miski. Do kapusty dodajemy mięso, jajka i kaszę. Wyrabiamy i porządnie doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i słodką papryką. Formujemy owalne kotleciki wielkości tradycyjnego gołąbka i każdy obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju. Obsmażone gołąbki układamy w szerokim rondlu lub dużym garnku. Podlewamy gorącym bulionem lub osoloną wodą. dodajemy również cebulę** zeszkloną z czosnkiem na 2 łyżkach masła lub oliwy, doprawioną szczyptą soli i szczyptą cukru). Dusimy 25 -30 minut, następnie dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy słodką papryką szczyptą cukru i koncentratem pomidorowym, a jeśli trzeba solą i pieprzem. Mąkę mieszamy z niewielką ilością mąki i dodajemy do sosu, dokładnie mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze kilka minut na średnim ogniu.
Smacznego!
*może być smakowa, polecam czosnkową i z chili
**drobno posiekane