Lazania z mięsem i szpinakiem

Do tej pory najczęściej robiłam lazanię  z mięsem mielonym w sosie pomidorowym albo ze szpinakiem i ricottą w sosie beszamelowym. Ale ostatnio pomyślałam, żeby połączyć obydwie te wersje. Pierwszą warstwę zrobiłam mięsną bo mięso jest cięższe i bałam się, że szpinak go nie uniesie. Całość zalałam sosem besamelowym. Lazania w tej wersji wyszła mi znakomita i smakowała nawet mojej mamie, która jest bardzo wybredna i nie lubi mięsa mielonego w sosie bolońskim.

Zdjęcie - Lazania z mięsem i  szpinakiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 12 płatów makaronu do lazanii
  • 500 g szpinaku
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • łyżka masła
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • żółty ser

Składniki na sos beszamelowy:

  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml bulionu
  • 250 ml śmietany (można zastąpić mlekiem)
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz 

Mięso mielone podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem czosnku. Dodać koncentrat pomidorowy i chwilę dusić. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Szpinak udusić na maśle z dodatkiem czosnku. Doprawić solą i pieprzem.

Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na reszcie rozgrzanej oliwy. Oprószyć mąką, chwilę smażyć. Następnie wlać bulion i wymieszać. Chwilę gotować. Dodać śmietanę lub mleko, wymieszać. Gotować aż zgęstnieje. Trzeba uważać żeby nie zrobiły się grudki. W tym, celu należy energicznie mieszać  sos, najlepiej trzepaczką.  Doprawić do smaku solą, gałką i pieprzem.

Na kwadratowej blaszce układać płaty lazanii, posmarować sosem beszamelowym, wyłożyć mięso i przykryć kolejną warstwą makaronu. Posmarować sosem, wyłożyć szpinak i ponownie przykryć makaronem. Wylać resztę sosu tak aby makaron był dokladnie nim przykryty. Sosu powinno być trochę więcej gdyż wsiąknie w makaron. 5 minut przed wyjęciem laznii z pieca posypać wierzch startym serem. Trzymać w piekarniku aż się dokładnie rozpuści.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Sernik Tiramisu na zimno
1

Sernik Tiramisu na zimno

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Panforte Nero
1

Panforte Nero

aronia aronia
Wiem co jem

Kasztanowe ravioli z pistacjami i rozmarynem. O primitivo słów kilka. Pasta e Vino!

Kasztanowe ravioli z pistacjam…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Ciambella cytrynowo- kakaowa

Ciambella cytrynowo- kakaowa

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Spaghetti blolognese

Spaghetti blolognese

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Włoskie ciasto z orzechami i cukinią

Włoskie ciasto z orzechami i c…

atina atina
Tak sobie pichcę...

Przepisy z tych kategorii

Spaghetti Napoli

Spaghetti Napoli

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Dyniowe gnocchi z masłem szałwiowym

Dyniowe gnocchi z masłem szałw…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Bruschetini z kremem grzybowym

Bruschetini z kremem grzybowym

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Pesto bazyliowe
1

Pesto bazyliowe

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Akademia burczymiwbrzuchu #4: Perfekcyjne risotto

Akademia burczymiwbrzuchu #4:…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Cambella ze śliwką i marchewką

Cambella ze śliwką i marchewką

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com