Lazania z mięsem i szpinakiem

Do tej pory najczęściej robiłam lazanię  z mięsem mielonym w sosie pomidorowym albo ze szpinakiem i ricottą w sosie beszamelowym. Ale ostatnio pomyślałam, żeby połączyć obydwie te wersje. Pierwszą warstwę zrobiłam mięsną bo mięso jest cięższe i bałam się, że szpinak go nie uniesie. Całość zalałam sosem besamelowym. Lazania w tej wersji wyszła mi znakomita i smakowała nawet mojej mamie, która jest bardzo wybredna i nie lubi mięsa mielonego w sosie bolońskim.

Zdjęcie - Lazania z mięsem i  szpinakiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 12 płatów makaronu do lazanii
  • 500 g szpinaku
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • łyżka masła
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • żółty ser

Składniki na sos beszamelowy:

  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml bulionu
  • 250 ml śmietany (można zastąpić mlekiem)
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz 

Mięso mielone podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem czosnku. Dodać koncentrat pomidorowy i chwilę dusić. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Szpinak udusić na maśle z dodatkiem czosnku. Doprawić solą i pieprzem.

Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na reszcie rozgrzanej oliwy. Oprószyć mąką, chwilę smażyć. Następnie wlać bulion i wymieszać. Chwilę gotować. Dodać śmietanę lub mleko, wymieszać. Gotować aż zgęstnieje. Trzeba uważać żeby nie zrobiły się grudki. W tym, celu należy energicznie mieszać  sos, najlepiej trzepaczką.  Doprawić do smaku solą, gałką i pieprzem.

Na kwadratowej blaszce układać płaty lazanii, posmarować sosem beszamelowym, wyłożyć mięso i przykryć kolejną warstwą makaronu. Posmarować sosem, wyłożyć szpinak i ponownie przykryć makaronem. Wylać resztę sosu tak aby makaron był dokladnie nim przykryty. Sosu powinno być trochę więcej gdyż wsiąknie w makaron. 5 minut przed wyjęciem laznii z pieca posypać wierzch startym serem. Trzymać w piekarniku aż się dokładnie rozpuści.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Curry z kurczakiem, dynią i masłem orzechowym

Curry z kurczakiem, dynią i ma…

Dzi Dzi
karmelowy

Chrupiące nuggetsy z indyka pieczone w piekarniku
1

Chrupiące nuggetsy z indyka pi…

Beti Beti
kruche babeczki

Pieczone ziemniaki z wędzoną papryką
1

Pieczone ziemniaki z wędzoną p…

Dzi Dzi
karmelowy

Risotto z suszonymi grzybami i oscypkiem

Risotto z suszonymi grzybami i…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Perliczka pieczona po prowansalsku

Perliczka pieczona po prowansa…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i grzybami

Zapiekanka makaronowa z kurcza…

Dzi Dzi
karmelowy

Przepisy z tych kategorii

Pieczarki faszerowane szpinakiem

Pieczarki faszerowane szpinaki…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Zielone smoothie bowl
1

Zielone smoothie bowl

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Babeczki Zieloni Marsjanie- na Halloween
1

Babeczki Zieloni Marsjanie- na…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tarta z ciasta francuskiego z kalafiorem, szpinakiem i fetą

Tarta z ciasta francuskiego z…

figmara figmara
figowe smaki

Curry z dynią, soczewicą i szpinakiem
3

Curry z dynią, soczewicą i szp…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Risotto z kurkami, szpinakiem i serem grana padano
2

Risotto z kurkami, szpinakiem…

Beti Beti
kruche babeczki