Ostrrrreee spaghetti z chili.Dużo czosnku,pikantna kiełbaska peperoni ufff...do tego kieliszek wina dla złagodzenia ;-)Aromatyczne, pachnące oregano i bazylia.
Jakiś czas temu jadłem w jednej z kawiarni pyszne ciastka, jak piszę to na samą myśl robię się głodny. Pierwszym wielkim atutem jest to, że są z ciasta francuskiego - a ostatnio wręcz maniakalnie uwielbiam to ciasto. Te chrupiące listki grubości kartki papieru, jak trzeszczą i smak pszenno-maślany.
Bardzo smaczny sposób na przygotowanie polędwiczki wieprzowej. Mięso zawija się w plastry boczku posmarowane musztardą, która nadaje mięsu pysznego smaku i najpierw podsmaża a potem zapieka w piekarniku.
Pleśniak to ciasto znane i lubiane ale tak się jakoś składa, że nie piekę go zbyt często chociaż po ostatnim razie, czuję, że i u mnie zagości częściej. Kruche ciasto przełożone kwaśnym dżemem i bezą posmakuje każdemu.
Będzie w sam raz do porannego ciepłego kakao, kawy i do szkolnego pudełka na drugie śniadanie. W tych drożdżówkach użyłam mąki krupczatki. Drożdżówki z mąką krupczatką są moimi ulubionymi. Puszyste i miękkie. Te dzisiejsze są podwójnie jabłkowe.
Na dzisiejszy obiad przygotowałam prostą i zdrową surówkę z pora. Przez dodanie do surówki marchewki i jabłka, por staje się mniej ostry w smaku. Moim zdaniem połączenie idealne, zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
Dość ciężkie i wilgotne ciasto marchwiowe o pięknym, złocistym kolorze. Smaku dodają mu migdały i marcepan. Uwaga - szybko znika w tajemniczych okolicznościach ;)
Ciasto francuskie już dosyć długo leżakowało w lodówce, czas było jej jakoś wykorzystać. Konfiturę z czerwonej cebuli robiłam do kurczaka, ale że wszyscy ją lubią to zrobiłam więcej i bardzo się przydała.