Cynamonowo-kardamonowa baba zawijana

Cynamonowo-kardamonowa baba  zawijana

Zdjęcie - Cynamonowo-kardamonowa baba  zawijana  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cynamonowo-kardamonowa baba  zawijana  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

około pół kilo mąki chlebowej albo zwykłej pszennej

paczka suszonych drożdży

100 g masła

ok. 120 ml mleka

jedno jajko i 2 żółtka - w temperaturze pokojowej

1/2 łyżeczki soli

100 g białego, drobnego cukru

cukier trzcinowy wymieszany z cynamonem

szczypta mielonego kardamonu

masło do posmarowania ciasta - bardzo miękkie

+ białko do posmarowania babki

Zaczęłam od stopienia masła i dodania do niego zimnego mleka. Następnie do miski miksera wsypałam mąkę i paczkę suszonych drożdży oraz cukier i sól. Włączyłam mikser i powoli dodałam mieszankę mleka z masłem a następnie - po kolei jajka, a na koniec kardamon. Cały czas mikser zagniatał ciasto. Można to też robić ręcznie. Ciasto musi być elastyczne ale też musi się nadal, lekko kleić. Wyrobione ciasto odstawiłam do wyrośnięcia - musi podwoić objętość. Ciasto powinno rosnąć przynajmniej godzinę.

Wyrośnięte ciasto zagniotłam i rozwałkowałam na kwadrat - na oprószonej mąką stolnicy. Ciasto posmarowałam roztopionym masłem i posypałam cukrem z cynamonem i zwinęłam w rulon.

Ciasto ułożyłam w dużej, podłużnej formie chlebowej - wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Z wierzchu posmarowałam rozkłóconym białkiem.

Odstawiłam na 30 min do wyrośnięcia a następnie piekłam w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C przez jakieś 50 minut.

Baba jest gotowa, kiedy stanie się złocista i ładnie wyrośnie w formie.

Kategorie przepisów