Cynamonowo-kardamonowa baba zawijana
około pół kilo mąki chlebowej albo zwykłej pszennej
paczka suszonych drożdży
100 g masła
ok. 120 ml mleka
jedno jajko i 2 żółtka - w temperaturze pokojowej
1/2 łyżeczki soli
100 g białego, drobnego cukru
cukier trzcinowy wymieszany z cynamonem
szczypta mielonego kardamonu
masło do posmarowania ciasta - bardzo miękkie
+ białko do posmarowania babki
Zaczęłam od stopienia masła i dodania do niego zimnego mleka. Następnie do miski miksera wsypałam mąkę i paczkę suszonych drożdży oraz cukier i sól. Włączyłam mikser i powoli dodałam mieszankę mleka z masłem a następnie - po kolei jajka, a na koniec kardamon. Cały czas mikser zagniatał ciasto. Można to też robić ręcznie. Ciasto musi być elastyczne ale też musi się nadal, lekko kleić. Wyrobione ciasto odstawiłam do wyrośnięcia - musi podwoić objętość. Ciasto powinno rosnąć przynajmniej godzinę.
Wyrośnięte ciasto zagniotłam i rozwałkowałam na kwadrat - na oprószonej mąką stolnicy. Ciasto posmarowałam roztopionym masłem i posypałam cukrem z cynamonem i zwinęłam w rulon.
Ciasto ułożyłam w dużej, podłużnej formie chlebowej - wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Z wierzchu posmarowałam rozkłóconym białkiem.
Odstawiłam na 30 min do wyrośnięcia a następnie piekłam w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C przez jakieś 50 minut.
Baba jest gotowa, kiedy stanie się złocista i ładnie wyrośnie w formie.