Ciasto jest troszkę lepkie, więc przy rozwałkowywaniu dość obficie trzeba podsypać mąką. Jest też bardzo delikatne i łatwo się rwie, trzeba więc wykazać się wyczuciem przy przenoszeniu na blachę. Poza tym jest banalnie proste i zaskakująco smaczne! Nigdy nie jadłam winogron poddanych obróbce cieplnej, i muszę przyznać, że jak najbardziej przypadły mi do gustu.
Dzisiejszy przepis pochodzi z kuchni tureckiej, która niedawno mnie zaciekawiła i z każdym przepisem wydaje mi się coraz bardziej interesująca. Uwielbiam takie pierożki, podobne wypróbowałam już wiele razy, z różnym nadzieniem i kolejne smakują mi jeszcze bardziej niż poprzednie. Dzisiejsze, w orginale robione są z cieniutkiego ciasta yufka a w środek wkładane są same pyszne rzeczy. Ja zrobiłam ze szpinakiem
Zawsze robiłam to ciasto z "gotowca", lecz odkąd natknęłam się na przepis Kasi, nie robię go inaczej - jest proste, szybkie i bardzo, bardzo smaczne!!! Naprawdę polecam, mimo że robi się długo - po prostu większość czasu musimy spędzić na oczekiwaniu, aż poszczególne części ostygną...
Zapraszam dziś na tort. Migdałowy z nutą pomarańczowo - cytrynową, na bazie bitej śmietany, masła oraz biszkoptów. Delikatny jak chmurka i bardzo smaczny. Dodatkowo łatwo się go robi, a zjada z przyjemnością.
chciałam, żeby był kremowy i mazisty, bo jakoś właśnie taki wyobrażałam sobie w połączeniu z figami. Ten jest dokładnie taki! Typowy, amerykański cheesecake. Pyszny! Do tego delikatny aromat pomarańczy, który świetnie się z całością komponuje. A owoce? Możecie użyć innych, i też nic się nie zdanie. Te pasowały, ale nie wpłynęły znacznie na walory smakowe. Ot, figi...
Uwielbiam masło orzechowe, za jego słonawy smak, za lekko szorstką konsystencję i możliwość podjadania paluchem ze słoika. Zastanawia mnie czemu masło kupowane w sklepie jest takie drogie, kiedy kilogram słonych orzeszków kosztuje 10-12 zł. A do jednego słoiczka nie pakują przecież kilograma. Postanowiłam zrobić swoje własne. Okazało się to łatwiutkie.
Bardzo lubię tę sałatkę. Jest taka delikatna ale ma charakter, którego nadaje jej przyprawa curry. Miękkość zawdzięcza brzoskwiniom a chrupkość selerowi naciowemu. Świetnie nadaje się na kolację a ja robię ją nawet na lekki obiad. Jeśli ktoś nie lubi selera naciowego polecam zrobić tę sałatkę z czerwoną papryką. Bardzo polecam
Ciasto korzenne, z dodatkiem imbirowego dżemu, obsypane gruszkami i żurawinami, z daktylami w środku, oblane sosem z trzcinowego cukru i whisky. Nie można się od niego oderwać. :-)