Korzenne ciasto z whisky

Korzenne ciasto z whisky

Ciasto korzenne, z dodatkiem imbirowego dżemu, obsypane gruszkami i żurawinami, z daktylami w środku, oblane sosem z trzcinowego cukru i whisky. Nie można się od niego oderwać. :-)

Zdjęcie - Korzenne ciasto z whisky  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Korzenne ciasto z whisky

dżem z imbiru:

150 g obranego imbiru

łyżeczka soli

200 ml wody

sok z połowy cytryny

70 g cukru

ciasto:

300 ml mleka

100 g masła

250 g daktyli bez pestek

dżem z imbiru

150 g trzcinowego, ciemnego cukru

420 g mąki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

2 duże gruszki

100 g orzeszków nerkowca

mała garstka suszonych żurawin

2 łyżeczki mielonego imbiru

1 łyżeczka korzennych przypraw (własna mieszanka l. gotowa np. Kotanyi)

2 jajka

do polania:

300 ml whisky

150 g jasnego, trzcinowego cukru

Obrany imbir kroję w plasterki, wsypuję do wody z sokiem cytryny i osolonej. Gotuję do zawrzenia i odcedzam. Imbir zasypuję cukrem i smażę w rondelku przez dłuższy czas. Na koniec miksuję blenderem. Dżem zostawiam, by ostygł.

Rozpuszczam masło z dodatkiem mleka i trzcinowego cukru. Przestudzone dokładnie mieszam z posiekanymi daktylami i imbirowym dżemem.

Obrane gruszki kroję na dość duże kawałki.

Mąkę mieszam z sodą i proszkiem, większością orzechów, mogą być połamane na pół,  przyprawami. Następnie dodaję do niej jajka i ostudzoną masę z daktylami. Dokładnie mieszam. Przekładam do 25 cm formy wyłożonej pergaminem. Na wierzchu ciasta układam gruszki, lekko je wciskam w masę. Między nimi rozsypuję pozostałe orzechy i żurawiny. Piekę w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny.

Upieczone ciasto oblewam częścią przygotowanego syropu (whisky wymieszane z trzcinowym cukrem, wolno gotowane na małym gazie do czasu, aż cukier się rozpuści, do zawrzenia; cały czas trzeba mieszać). Resztę syropu trzymam w zamkniętym słoiku i podaję razem z ciastem, aby każdy mógł je sobie obficie polać.

Kategorie przepisów