pasta tuńczykowa do kanapek
przepis na szybkie śniadanie: chleb plus pasta jakaś. tym razem trafiło na pastę tuńczykowo-twarogową, jedną z moich ulubionych.
składniki:
- kostka twarogu chudego (albo i półtłustego, jak ktoś woli)
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 średnia cebula
- 250ml przecieru pomidorowego
- pieprz, sól
przygotowanie:
do miski włożyć i rozgnieść widelcem twaróg, dodać do niego pokrojoną drobno cebulkę. tuńczyka odsączyć z sosu, i również dodać do miski.
do tego jeszcze sól, pieprz, i przecier pomidorowy - ten ostatni dodawać stopniowo, powoli - czasem wychodzi 150ml, czasem 250 - w zależności od twarogu, tuńczyka, i innych - dodać tyle, żeby akurat składniki podczas mieszania i ugniatania widelcem przybrały formę pasty, względnie jednolitej :)
powstałą pastą smarować chleb, na wierzch układac pomidora. do pasty bardzo pasuje szczypiorek, acz bez też jest pyszna :)