Kopytka z bazylią i masłem czosnkowym
składniki:
około 1 kg ziemniaków
2 jajka
mąka
sól
czerwona papryka
kilka gałązek bazylii
masło
czosnek
Obrane ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Gdy przestygną przecisnąć przez praskę. Ziemniaczaną masę wyłożyć na stolnicę, uformować koło. Podzielić na 4 części, 1 odjąć a w to miejsce wsypać mąkę. Wbić jajka, dołożyć pozostałą część ziemniaków, dodać do smaku sól, czerwoną paprykę i poszatkowaną bazylię. Wyrabiać ciasto podsypując dodatkowo mąką. Z ciasta uformować wałeczki i wycinać ukośne kawałki. Kopytka wrzucać do gotującej i osolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej.
Masło rozpuścić na patelni, wrzucić rozgnieciony czosnek, lekko przesmażyć. Kopytka wyłożyć na półmisek i polać masłem. Udekorować listkami bazylii. Kopytka świetnie pasują do pieczonych żeberek po prowansalsku.
Nie zrobiłam zdjęcia żeberek, bo zniknęły bez śladu. Gdy powtórzę pichcenie na pewno podzielę się z wami:)