Fale Dunaju

Fale  Dunaju

Zawsze robiłam to ciasto z "gotowca", lecz odkąd natknęłam się na przepis Kasi, nie robię go inaczej - jest proste, szybkie i bardzo, bardzo smaczne!!! Naprawdę polecam, mimo że robi się długo - po prostu większość czasu musimy spędzić na oczekiwaniu, aż poszczególne części ostygną... A że można utrzeć je w robocie kuchennym, jest idealne dla tych, którzy nie lubią się z ciastami "paprać" ;)

Fale Dunaju

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 margaryna
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 3 duże jabłka

Krem:

  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 800 ml mleka
  • 1 kostka masła

Polewa:

  • 1,5 tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady (zależy, jaką lubicie bardziej)
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • LUB W ZAMIAN GOTOWA, KUPNA POLEWA

Robimy ciasto: margarynę rozpuścić w rondelku i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem (około 3 minut, można w robocie kuchennym). Ciągle ucierając dodać mąkę, proszek do pieczenia i rozpuszczoną margarynę. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać jeszcze mleko i kakao i wymieszać.

Kwadratową lub małą prostokątną (ok. 22x27) formę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Włożyć najpierw jasne, a na to ciemne ciasto. Obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i podzielić je na cząstki o grubości ok. 1,5 cm. Cząstki ułożyć na cieście w rzędach, lekko dopychając je w stronę dna. Ciasto piec w temperaturze 180'C przez ok. 35 minut.

Robimy krem: budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, lecz w 800 ml mleka. Gdy ostygnie, ucieramy go z miękką kostką masła i wykładamy na chłodne ciasto.

Robimy polewę: do rondelka przekładamy śmietankę i dodajemy połamaną czekoladę. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia czekolady. Oblewamy wierzch ciasta i wkładamy do lodówki do stężenia.

Zdjęcie - Fale  Dunaju  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Fale  Dunaju  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów