Babeczki dyniowe z kruszonką
Babeczki dyniowe z kakaową kruszonką lub bitą śmietaną. Pace lizać - to ulubione babeczki moich dzieci i nie tylko ... polecam
Na 12 babeczek
- 200 g pure dyniowego
- 130 g masła (miękkiego)
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka sody
- 250 ml mleka
- 250 g maki pszennej
Masło utrzeć z cukrem na puszek, następnie powoli dodawać pure dyniowe - ucierając. W letnim mleku rozpuścić sodę i dodać do utartej masy. Na końcu wsypać mąkę - połączyć składniki. Ciasto wylać do formy wcześniej wyłożonej papilotkami i posypać kruszonką. Piec w 180 C ok 30 minut tzw do suchego patyczka. Można upiec również bez kruszonki i udekorować bitą śmietaną.
Kruszonka :- 100 g masła
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 1/2 szklanki mąki pszennej
Masło, cukier, kakao i mąkę wsypać do miski i kroić nożem aż powstaną drobinki kruszonki. Gdy ciasto będzie się zbytnio kleiło dosypać odrobinę mąki.
Smacznego
Wydrukuj przepis