Babeczki dyniowe z kruszonką

Zdjęcie - Babeczki dyniowe z kruszonką   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babeczki dyniowe z kakaową kruszonką lub bitą śmietaną. Pace lizać - to ulubione babeczki moich dzieci i nie tylko ... polecam

Na 12 babeczek 

  • 200 g pure dyniowego 
  • 130 g masła (miękkiego)
  • 200 g cukru 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 250 ml mleka 
  • 250 g maki pszennej 

 Masło utrzeć  z cukrem na puszek, następnie powoli dodawać pure dyniowe - ucierając. W letnim mleku rozpuścić sodę i dodać do utartej masy.  Na końcu wsypać mąkę  - połączyć składniki. Ciasto wylać do formy wcześniej wyłożonej papilotkami i posypać kruszonką.  Piec w 180 C ok 30 minut tzw do suchego patyczka. Można upiec również bez kruszonki i udekorować bitą śmietaną.

 Kruszonka :
  • 100 g  masła 
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 łyżka gorzkiego kakao 
  • 1/2 szklanki mąki pszennej

 Masło, cukier, kakao i mąkę wsypać do miski i kroić nożem aż powstaną drobinki kruszonki. Gdy ciasto będzie się zbytnio kleiło dosypać odrobinę mąki.

 Smacznego 

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Babeczki dyniowe z kruszonką   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki dyniowe z kruszonką   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy