Faszerowana papryka
składniki:
8 małych czerwonych papryk (mogą być żółte)
2 szklanki ugotowanego ryżu
50 dag karkówki
1 cebula
sól
pieprz
oliwa
składniki na sos:
1 papryka
2 pomidory
1 cebula
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
bazylia
Cebulę poszatkować, zeszklić na oliwie. Mięso zmielić przez maszynkę, połączyć z ugotowanym ryżem i cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Paprykę wydrążyć i nafaszerować masą. Układać w żaroodpornym naczyniu skropionym oliwą. Piec w nagrzanym piekarniku (180st.) przez około 40/50 minut. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę i polać dodatkowo sosem.
Podczas pieczenia nagromadzony płyn z naczynia żaroodpornego wykorzystuję do zrobienia sosu. Odlewam i łączę ze składnikami, które wcześniej dusiłam.
Poszatkowaną cebulę zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory. Dusić do miękkości, doprawić solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i bazylią. Całość wymieszać z płynem i zalać pieczoną paprykę.