Faszerowana papryka

Faszerowana  papryka

Zdjęcie - Faszerowana  papryka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 składniki:

8 małych czerwonych papryk (mogą być żółte)

2 szklanki ugotowanego ryżu

50 dag karkówki

1 cebula

sól

pieprz

oliwa


składniki na sos:

1 papryka

2 pomidory

1 cebula

4 ząbki czosnku

sól

pieprz

bazylia

 

Cebulę poszatkować, zeszklić na oliwie. Mięso zmielić przez maszynkę, połączyć z ugotowanym ryżem i  cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Paprykę wydrążyć i  nafaszerować masą. Układać w żaroodpornym naczyniu skropionym oliwą. Piec w nagrzanym piekarniku (180st.) przez około 40/50 minut. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę i polać dodatkowo sosem.

 

 

Podczas pieczenia nagromadzony płyn z naczynia żaroodpornego wykorzystuję do zrobienia sosu. Odlewam i łączę ze składnikami, które wcześniej dusiłam.

Poszatkowaną cebulę zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory. Dusić do miękkości, doprawić solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i bazylią. Całość wymieszać z płynem i zalać pieczoną paprykę.

 

 

 

 

 


Zdjęcie - Faszerowana  papryka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                   Zdjęcie - Faszerowana  papryka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Faszerowana  papryka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów