Sałatka z kiszonego kalafiora
Kto lubi ogórki małosolne lub kiszone, polubi zapewne, tak samo przyrządzone kalafiory. Są świetną, orzeźwiającą przegryzką ale można z nich również zrobić sałatkę, a nawet ugotować kwaśną zupę, podobną w smaku do ogórkowej. Przepis na zupę podam niebawem, dzisiaj zajmiemy się sałatką. A właściwie należałoby zacząć od kiszenia kalafiorów...
Kisimy je w identyczny sposób jak ogórki. Najpierw myjemy je i dzielimy na małe różyczki, a następnie wkładamy do sporego słoja lub naczynia kamionkowego. Dodajemy również czosnek, chrzan (korzeń lub liście), baldachy kopru i listek dębowy lub z czarnej porzeczki. Następnie całość zalewamy ciepłą wodą z solą. Przykrywamy i odstawiamy.
Do sałatki najlepiej użyć jeszcze jędrnych, nie przekiszonych kalafiorów, na zupę można przeznaczyć te drugie, już nie tak smaczne.
Sałatka z kiszonego kalafiora
Składniki:
- 30 dag kiszonego kalafiora
- 2-3 duże jajka, ugotowane na twardo
- 15 dag żółtego sera, startego na tarce o dużych oczkach
- ok. 3 łyżki majonezu*
- sól
- pieprz
Kalafior kroimy w drobną kostkę, dodajemy ser i posiekane jajka. Mieszamy z majonezem i doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki, aby smaki "przegyzły" się.
Sałatka jest najsmaczniejsza na drugi dzień.
* majonez można wymieszać pół na pół ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Udanego weekendu !