Sałatka z kiszonego kalafiora

Sałatka z kiszonego  kalafiora

Kto lubi ogórki małosolne lub kiszone, polubi zapewne, tak samo przyrządzone kalafiory. Są świetną, orzeźwiającą przegryzką  ale można z nich również zrobić sałatkę, a nawet ugotować kwaśną zupę, podobną w smaku do ogórkowej. Przepis na zupę podam niebawem, dzisiaj zajmiemy się sałatką. A właściwie należałoby zacząć od kiszenia kalafiorów...

Kisimy je w identyczny sposób jak ogórki. Najpierw myjemy je i dzielimy na małe różyczki, a następnie wkładamy do sporego słoja lub naczynia kamionkowego. Dodajemy również czosnek, chrzan (korzeń lub liście), baldachy kopru i listek dębowy lub z czarnej porzeczki. Następnie całość zalewamy ciepłą wodą z solą. Przykrywamy i odstawiamy. 

Do sałatki najlepiej użyć jeszcze jędrnych, nie przekiszonych kalafiorów, na zupę można przeznaczyć te drugie, już nie tak smaczne.

Zdjęcie - Sałatka z kiszonego  kalafiora  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sałatka z kiszonego kalafiora

Składniki:

  • 30 dag kiszonego kalafiora
  • 2-3 duże jajka, ugotowane na twardo
  • 15 dag żółtego sera, startego na tarce o dużych oczkach
  • ok. 3 łyżki majonezu*
  • sól
  • pieprz

 

Kalafior kroimy w drobną kostkę, dodajemy ser i posiekane jajka. Mieszamy z majonezem i doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki, aby smaki "przegyzły" się.

Sałatka jest najsmaczniejsza na drugi dzień.

* majonez można wymieszać pół na pół ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Udanego weekendu !

Kategorie przepisów