Lekki torcik jogurtowo-cytrynowy

Lekki torcik jogurtowo-cytrynowy

Coś dla wielbicieli kwaśnych smaków - orzeźwiające ciasto jogurtowe z dodatkiem aromatycznej cytryny. Jest lekkie i dość wilgotne, konsystencją przypomina delikatny sernik. Uwaga ! Jest bardzo wciągające ;)

Przepis znalazłam u Komarki .

 

Zdjęcie - Lekki torcik jogurtowo-cytrynowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki [na tortownicę o średnicy 20 cm] :

  • 400 g tłustego jogurtu ( bałkański lub grecki )
  • 4 jajka ( oddzielone żółtka i białka )
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 cytryna
  • szczypta soli

 

Cytrynę sparzyć i wyszorować, następnie otrzeć skórkę i wycisnąć sok.

Żółtka utrzeć z cukrem na jasny, puszysty krem. Dodać mąkę, jogurt, skórkę i sok z cytryny - zmiksować na jednolitą masę.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać ją delikatnie ( w 2-3 porcjach ) do masy jogurtowej.

Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C . Piec przez około 50 minut, aż wierzch ciasta się zarumieni.

Po ostudzeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Dobrze smakuje po schłodzeniu w lodówce.

 

Zdjęcie - Lekki torcik jogurtowo-cytrynowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów