Lekki torcik jogurtowo-cytrynowy
Coś dla wielbicieli kwaśnych smaków - orzeźwiające ciasto jogurtowe z dodatkiem aromatycznej cytryny. Jest lekkie i dość wilgotne, konsystencją przypomina delikatny sernik. Uwaga ! Jest bardzo wciągające ;)
Przepis znalazłam u Komarki .
Składniki [na tortownicę o średnicy 20 cm] :
- 400 g tłustego jogurtu ( bałkański lub grecki )
- 4 jajka ( oddzielone żółtka i białka )
- 100 g cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 cytryna
- szczypta soli
Cytrynę sparzyć i wyszorować, następnie otrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Żółtka utrzeć z cukrem na jasny, puszysty krem. Dodać mąkę, jogurt, skórkę i sok z cytryny - zmiksować na jednolitą masę.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać ją delikatnie ( w 2-3 porcjach ) do masy jogurtowej.
Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C . Piec przez około 50 minut, aż wierzch ciasta się zarumieni.
Po ostudzeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Dobrze smakuje po schłodzeniu w lodówce.