Cukiniowe talarki z sosem jogurtowym


Przepis dodaję do akcji „Cukinia 2011”."

Cukiniowe talarki z sosem jogurtowym
Składniki dla 2 osób:
1 cukinia o wadze ok. 400g
100g mąki
80ml mleka
1 jajko
sól, pieprz
oliwa do smażenia
Sos jogurtowy
150g jogurtu greckiego
1 łyżka czerwonego octu winnego
1 łyżeczka cukru pudru
świeżo zmielony biały pieprz
Umytą cukinię pokroić w talarki grubości 3-4mm. Posypać solą i pieprzem.
Z jajka, mąki i mleka przygotować gęste ciasto naleśnikowe. Doprawić solą i pieprzem.
Jogurt wymieszać z octem winnym i cukrem pudrem. Doprawić białym pieprzem na pikantnie.
Rozgrzać na patelni oliwę. Każdy plaster cukinii zanurzać w cieście i kłaść na patelnię. Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor . Podawać z sosem jogurtowym.