Cukiniowe talarki z sosem jogurtowym
„Szybkie i smaczne danie na obiad lub kolację. Delikatna cukinia w cieście dobrze się komponuje ze słodko-pikantnym sosem jogurtowym. Wyglądają tak apetycznie, że nawet mój mąż, który nie jest miłośnikiem cukinii skusił się na nie. Ja natomiast zajadam się nimi ostatnio dość często.
Przepis dodaję do akcji „Cukinia 2011”."
Cukiniowe talarki z sosem jogurtowym
Składniki dla 2 osób:
1 cukinia o wadze ok. 400g
100g mąki
80ml mleka
1 jajko
sól, pieprz
oliwa do smażenia
Sos jogurtowy
150g jogurtu greckiego
1 łyżka czerwonego octu winnego
1 łyżeczka cukru pudru
świeżo zmielony biały pieprz
Umytą cukinię pokroić w talarki grubości 3-4mm. Posypać solą i pieprzem.
Z jajka, mąki i mleka przygotować gęste ciasto naleśnikowe. Doprawić solą i pieprzem.
Jogurt wymieszać z octem winnym i cukrem pudrem. Doprawić białym pieprzem na pikantnie.
Rozgrzać na patelni oliwę. Każdy plaster cukinii zanurzać w cieście i kłaść na patelnię. Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor . Podawać z sosem jogurtowym.