Tiramisu malinowe

Tiramisu malinowe

Zdjęcie - Tiramisu malinowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
"Latem kiedy był sezon na maliny, w ogóle ich nie kupowałam. Po pierwsze dlatego, że ich cena była dość wysoka, a po drugie dlatego, że z powodu tej ceny mało ich schodziło i zazwyczaj były mocno przechodzone. Tym bardziej cieszy mnie ich drugi wysyp i zdecydowanie niższa cena. Między przetworami udało mi się zrobić z nich szybki deser w postaci malinowego tiramisu. Biszkopty nasączyłam mieszaniną syropu malinowego i spirytusu, można jednak z powodzeniem zamiast tego użyć likieru malinowego. Zrezygnowałam z kawy i kakao, a całość posypałam startą czekoladą. Ponieważ syrop jest bardzo słodki dałam do serka niewiele cukru."
Zdjęcie - Tiramisu malinowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tiramisu malinowe

Składniki :
Prostokątna forma o wym.18x25cm

500g serka mascarpone
500ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
20 podłużnych biszkoptów
100ml syropu malinowego
40ml spirytusu
200g malin
50g startej na wiórki gorzkiej czekolady

Wymieszać spirytus z syropem malinowym. Dno formy wyłożyć biszkoptami. Nasączyć je połową mieszaniny syropu i spirytusu.
Ubić połowę śmietany na sztywno. Dodać 1 łyżkę cukru pudru i 250g serka mascarpone. Delikatnie wymieszać. Rozprowadzić 1/3 masy na biszkoptach. Ułożyć na niej maliny ( kilka zostawić do dekoracji) i przykryć pozostałą masą. Wyrównać powierzchnię. Rozłożyć pozostałe biszkopty i również je nasączyć syropem wymieszanym ze spirytusem.
Ubić resztę śmietany z cukrem pudrem i wymieszać z pozostałym serkiem. Rozprowadzić równomiernie na biszkoptach. Wyrównać powierzchnię i posypać obficie startą czekoladą. Udekorować malinami.




Kategorie przepisów