Mocno czekoladowe ciasto z brzoskwiniami
Fantastyczne, mocno czekoladowe ciasto ze świeżymi brzoskwiniami, polane białą czekoladą. Coś dla fanów czekolady, w smaku przypomina brownies. Zrobiłam je od razu, gdy tylko uśmiechnęło się do mnie z bloga Z piekarnika. Bardzo nam smakowało. Serdecznie polecam! :)
Składniki ciasta:
*1 kostka masła
*1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady minimum 70% zawartości kakao
*1 czubata szklanka brązowego cukru
*2 szklanki mąki pszennej
*3 łyżeczki proszku do pieczenia
*2 żółtka
*2 jajka
*1 łyżka golden syrup (dałam miód)
*3 duże lub 4 małe brzoskwinie
*opcjonalnie, do polewy: 1 biała czekolada
Wykonanie:
Na wolnym ogniu roztopić czekoladę, masło i cukier. Masę ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do letniej masy czekoladowej dodać pojedynczo jajka, a następnie, nie przerywając miksowania golden syrup/miód i mąkę w 3-4 częściach. Masy nie należy ubijać zbyt długo, po prostu wszystkie składniki powinny być porządnie wymieszane, a masa powinna być dosyć mocno gęsta. Ja pod koniec mieszałam łyżką, bo masa była bardzo gęsta.
Ciasto wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć pokrojone w niewielkie cząstki brzoskwinie. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec przez około 25-30 minut. Ciasto zbyt długo pieczone wysycha i staje się mniej smaczne.
Na parze wodnej roztopić białą czekoladę i udekorować nią ciasto.
Można posypać je cukrem pudrem lub polukrować, wedle upodobania.
Smacznego :-)