Sernik jest słodki, wilgotny, bardziej z tych puszystych niż kremowych, ale przede wszystkim jest baaardzo snickersowy. I mimo,że kawałek ma zapewne miliard kalorii, to i tak ciężko mu się oprzeć. Polecam!
Kolejny przepis na ciasto drożdżowe, tym razem z sezonowymi śliwki i chrupiącą kruszonką. To jest pyszne ! - zachęcam do upieczenia :-) Przepis znalazłam w książce: "Słodka kuchnia polska" p. Ewy Aszkiewicz, polecam - warto!
Maliny i drożdżowe to wspaniały pomysł, ja dodałam od siebie pokrojone figi. Nigdy nie piekłam ciasta z figami, więc chciałam spróbować. Dałam ciut za mało fig, bo prawie ich nie czuć, ale za to maliny pachną i smakują w drożdżówie doskonale.
Sezon na jabłka w pełni, nadeszła więc pora na pyszne jabłkowe wypieki. Dziś przedstawiam więc przepis na pyszne, zakręcone muffiny z dużą ilością jabłek i cynamonu, z niezwykle delikatnym ciastem drożdżowym. Polecam!
Ciasto owocowe o smaku migdałowych ciasteczek amaretto bez dodatku tłuszczu. To taki mały eksperyment w poszukiwaniu nowych smaków i połączeń składników. Ciasto bardzo smaczne, wilgotne, niezbyt słodkie i bardzo proste do przygotowania.
Jabłka i gruszki obieramy i kroimy w kosteczkę. Zalewamy ok 1/2 szklanki wody i gotujemy. Dodajemy cukier do smaku. W szklance wody rozrabiamy budynie wlewamy je do jabłek i gruszek. Zagotowujemy...
Dzisiejszy post piszę ze specjalną dedykacją dla Pana Pilota ♥ To specjalnie dla niego powstało ciacho, które łączy w sobie kruchy spód, słodycz jesiennych gruszek przyprawionych cynamonem i imbirem oraz bezowe-> chmurkowe wykończenie.
Ja rozumiem, że zwykle rano jesteśmy na tyle głodni, że oczekiwanie, aż wyrośnie ciasto drożdżowe wydaje się być wiecznością. Jednak wierzci mi- czasami warto poczekać. Szczególnie, jeśli w niedalekiej przyszłości jawi się wizja puszystych placuszków z jabłkami. Do nich cukier puder. Obowiązkowo!
Szarlotka najlepsza – tak tą szarlotkę ochrzciło moje dziecko, bo puszysta, bo mokra, bo dużo jabłek – po prostu najlepsza. ( ps. taką mogę robić codziennie ;) )