Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną i orzechami

Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną i orzechami
Piekę bo jestem w domu słodzę moim jak się da , potem kilka dni w pracy już im nie tak dobrze i znów czekają ...

Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną i orzechami

składniki
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszek do pieczenia
3/4 szklanki cukier
4 jajka
4 gruszki
4 jabłka
2 szt budynie śmietankowe
1 szklanka wody
1/2 litra śmietany 30 %
1 łyżeczka kakao
2 łyżki cukru pudru
tarte orzechy

Jajka rozbijamy. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając pomalutku cukier. Następnie dodajemy żółtka przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy i wykładamy do tortownicy . Pieczemy ok 20 min. Wyciągamy biszkopt i studzimy. Jabłka i gruszki obieramy i kroimy w kosteczkę . Zalewamy ok 1/2 szklanki wody i gotujemy. Dodajemy cukier do smaku. W szklance wody rozrabiamy budynie wlewamy je do jabłek i gruszek. Zagotowujemy , ciepłą masę wykładamy na biszkopt. Odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem dodajemy kakao , masę wykładamy na schłodzone jabłka. Posypujemy tartymi orzechami. Chłodzimy.


Zdjęcie - Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów