"Przerośnięty HIT" czyli nasza wersja Grysikowca :)
Jak zgrabnie ujął to pewien przemiły Pan Kuba...
To ciastko to taki "przerośnięty HIT" :D
Składniki:
- 2 duże opakowania herbatników
- 1,5 l mleka
- 1 budyń czekoladowy
- 12 łyżek kaszy manny
- 2 łyżki kakao
- 5 łyżek cukru
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
Z całości mleka odlej ok. 1 szklankę, dodaj cukier oraz proszek budyniowy i dokładnie rozprowadź. Pozostałe mleko zagotuj dodając kakao. Kiedy mleko zacznie się lekko gotować, powoli ciągle mieszając wsyp kaszę manną. Gotuj przez ok. 3 minuty, aż masa zacznie lekko gęstnieć, następnie wlej rozmieszany budyń i ponownie zagotuj.
Blachę wyłóż warstwą herbatników, następnie wylej część gorącej masy grysikowej (ok. 1/3) - ułóż kolejną warstwę herbatników - 1/3 masy - herbatniki - pozostałą masę i herbatniki.
Wierzch polej polewą czekoladową: czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej, dodając śmietankę.