Sernik Snickers
Snickers to chyba mój ulubiony batonik. . Gdy zobaczyłam w ofercie The Cheesecake Factory coś o nazwie Snickers Bar Chunks and Cheesecake wiedziałam,że to będą moje smaki, i że coś podobnego w najbliższym czasie muszę zrobić. Po prostu muszę. Efekt widoczny poniżej. Sernik jest słodki, wilgotny, bardziej z tych puszystych niż kremowych, ale przede wszystkim jest baaardzo snickersowy. I mimo,że kawałek ma zapewne miliard kalorii, to i tak ciężko mu się oprzeć. Polecam!
SkładnikiNa spód:
- Herbatniki maślane – 200g
- Masło – 100g
Masa serowa:
- Ser sernikowy ( w wiaderku) – 1kg
- Jajka – 6 sztuk
- Cukier puder – 1 kubek (250 ml )
- Ekstrakt waniliowy – 2 łyżeczki
- Mąka pszenna – 1 łyżka
- Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
- Snickersy – 4 sztuki
- Sól – szczypta
Na wierzch:
- Masa kajmakowa – 200g
- Snickersy – według uznania
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni ( góra – dół )
2. W rondelku rozpuszczamy masło. Herbatniki mielimy w blenderze na piasek. Zalewamy je rozpuszczonym masłem, mieszamy. Wciskamy masę herbatnikową w dno tortownicy ( o średnicy ok. 25 cm ). Wkładamy tortownicę do lodówki.
3. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, aż powstanie jasna gęsta masa. Dodajemy do masy żółtkowej ekstrakt waniliowy, przesiane mąki i jeszcze chwilkę miksujemy. Dodajemy ser i miksujemy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Przekładamy do masy serowej ubite białka i pokrojone batoniki i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
4. Wylewamy masę serową na herbatnikowy spód. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około godzinę. Studzimy i wkładamy na noc do lodówki. Sernik w czasie pieczenia może trochę popękać, a po wyjęciu z piekarnika opaść, ale taka już jego uroda.
5. Ostrym nożem przejeżdżamy wzdłuż krawędzi tortownicy ( sernik lubi się do niej przyklejać ). Smarujemy wierzch sernika masą kajmakową i dekorujemy pokrojonymi batonikami.