Drożdżowe placuszki z jabłkami
Ja rozumiem, że zwykle rano jesteśmy na tyle głodni, że oczekiwanie, aż wyrośnie ciasto drożdżowe wydaje się być wiecznością. Jednak wierzci mi- czasami warto poczekać. Szczególnie, jeśli w niedalekiej przyszłości jawi się wizja puszystych placuszków z jabłkami. Do nich cukier puder. Obowiązkowo!
Drożdżowe placuszki z jabłkami Składniki- mąka pszenna - 200 g
- cukier - 1,5 łyżki
- mleko - 250 ml
- jajko - 1 szt
- drożdże instant - 3 g
- sól - duża szczypta
- jabłko - 1 duża sztuka
- olej - do smażenia
- cukier puder - do podania (można zmieszać go z cynamonem)
Drożdże połącz z letnim mlekiem i cukrem. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Połącz z pozostałymi składnikami ciasta (robię to po prostu widelcem), na koniec dodaj obrane, pokrojone w kosteczkę jabłko.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką, odstaw na ok. 30 minut w ciepłe miejsce, ciasto po tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Placuszki smaż na małej ilości tłuszczu, nakładając na patelnię po pełnej łyżce ciasta, na złoty kolor.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem (dodatkowmo możesz oprószyć je cynamonem).