Ciasteczka z jabłkami i cynamonem
- SKŁADNIKI:
- Ciasto :
- - mąka pszenna - 150 g
- - świeże drożdże 10 g
- - śmietana kwaśna 18% - 3 łyżki
- - margaryna - 120 g
- - sól - 1 łyżeczka
- DODATKOWO :
- - jabłka - 3 szt
- - cynamon - 1 łyżka
- - cukier - 2 łyżki
Pamiętacie jak pokazywałam Wam PIECZONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ?
Wykorzystałam do nich rewelacyjne ciasto , które jest na tyle uniwersalne i neutralne w smaku , że śmiało je można wykorzystać również do przygotowania słodkości.
Delikatne ciasto w połączeniu z jabłkami z odrobiną cynamonu zachwyci nie tylko wielbicieli szarlotek!
A ciastka można spakować do plecaka czy torebki i zabrać na przekąskę do pracy i szkoły!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Mąkę przesiewamy z solą.
Dodajemy margarynę i drożdże rozmieszane ze śmietaną.
Składniki siekamy nożem i zagniatamy gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka.
Każde jeszcze delikatnie rozwałkowujemy.
NADZIENIE:
Jabłka obieramy , kroimy w plasterki.
Posypujemy cukrem i cynamonem.
CAŁOŚĆ:
Na środku ciasta kładziemy porcję jabłka , przykładamy drugą częścią i dobrze sklejamy.
Nożem możemy wyciąć delikatny wzorek.
Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i pieczemy w 190C do momentu aż się zrumienią.
Smacznego!