Placek z ciasteczkami amaretto i brzoskwiniami
Ciasto owocowe o smaku migdałowych ciasteczek amaretto bez dodatku tłuszczu. To taki mały eksperyment w poszukiwaniu nowych smaków i połączeń składników. Ciasto bardzo smaczne, wilgotne, niezbyt słodkie i bardzo proste do przygotowania. Zamiast brzoskwiń można dodać dowolne, ulubione owoce .
Składniki: /foremka 20-20cm/
mąka pszenna120g
jogurt naturalny125g
cukier 80g
jaja 3 sztuki
ciastka migdałowe "amaretto"
80g proszek do pieczenia
2łyżeczki cukier wanilinowy
sok z cytryny3 łyżki
sól
brzoskwinie 4 sztuki
cukier puder do dekoracji
- Brzoskwinie obrać i pokroić w cząstki, herbatniki pokruszyć. Białka odzielić od zółtek , ubić mikserem na sztywną pianę. Do zółtek wsypać cukier.Ubić na puszysty krem, dodać sok z cytryny. Wlać jogurt, wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia Do utartych zółtek wsypać mąkę i herbatniki. Delikatnie wymieszać. Dodać pianę, szczyptę soli. Blaszkę wyłożyć papierem / posmarować masłem lub olejem/. Przelać ciasto, na wierzchu ułożyć owoce. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i oiec 45 minut. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.