Szarlotka domowa
Do porannej lub popołudniowej kawy kawałek domowej szarlotki z jabłkami... .............wszyscy ją znamy i uwielbiamy ,a szczególnie o tej porze roku.
Składniki :/ blaszka o bokach ok. 26/36 cm /
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 200 g masła
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki proszku dom pieczenia
- ¾ szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- 1,5-2 kg jabłek
- 2 op. cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
-Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli. -Schłodzone masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do mąki. -Posiekać nożem. -Dodać żółtka wymieszane z cukrem i śmietaną. -Zagnieść szybko ciasto. -Podzielić na pół, zawinąć w folię -Włożyć do lodówki. Jabłka obrać,wykroić środki i pokroić w cieniutkie plasterki /używam mandoliny/. W zależności od gatunku jabłek można je podsmażyć kilka minut. Niektóre gatunki nie wymagają wstępnej obróbki i można je wyłożyć bezpośrednio na ciasto. -Schłodzone kawałki ciasta rozwałkować na placki wielkości formy. -Jedną część ułożyć na dnie blaszki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem. -Na ciasto nakładać warstwami plasterki jabłek /u mnie surowe/ posypując je cukrem wanilinowym i -Przykryć drugą częścią ciasta. -Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok.40-50 minut.
Przestygnięte ciasto oprószyć cukrem pudrem.