Cynamonowe ciasto z jabłkami
Proste, jesienne ciasto pachnące cynamonem z niemal porażającą ilością soczystych jabłek. Pyszne, wilgotne od owoców, w niewyszukanym, domowym stylu. Idealne na podwieczorek i do weekendowej kawy z najbliższymi.
Będąc dzieckiem z utęsknieniem czekałam na dzień, w którym babcia powie, że te najpiękniejsze w ogrodzie jabłka są już dojrzałe. Zazwyczaj wiedziałam o tym już od dawna, przecież ukradkiem zrywałam, by zjeść je w kąciku. Dziś niezupełnie wierzę, że nikt tego nie zauważył. Przecież jabłka z najniższych gałązek znikały jedno po drugim, a ja chyba cała musiałam nimi pachnieć. Do dziś pamiętam ich smak, jakie były soczyste. Sok płynął wszędzie gdzie mógł i to było w nich najlepsze. Babcia jednak nigdy nie powiedziała słowa na ten temat, pozwoliła mieć mi swoją mroczną tajemnicę. Wiedziała, że jabłkom z tej jedynej jabłonki trudno oprzeć się komukolwiek.
Dziś tej jabłonki już nie ma, nawet ogród babci to już zupełnie inne miejsce. Odkąd zmienił właściciela, stracił całą swoją magię. Mimo wszystko w mojej pamięci zawsze będzie tym miejscem, które skrywa dla mnie wiele niespodzianek, przygód i tajemnic…
***
Wraz z nadejściem jesieni częściej wracam do smaków dzieciństwa. Wspomnienia kierują mi się w stronę babcinej szarlotki i słodkiej zupy dyniowej, która niezmiennie kojarzy mi się z jesienią i obowiązkowo musi znaleźć się choć raz w dyniowym menu.
Dziś, zgodnie z Waszą decyzją, prezentuję ciasto cynamonowe z jabłkami, z porażającą ilością kwaskowych, soczystych jabłek, które zwykłemu ciastu nadają wilgotności i smaku. Nie jest to typowa szarlotka, chociaż zestaw zawartych w niej smaków jest niemal zupełnie taki sam. To ciasto o złocistym kolorze i korzennym smaku, które można przygotować w kilka chwil. Najwięcej czasu zajmuje obieranie i krojenie jabłek, ale najlepiej idzie, gdy pomagają dzieci. A wtedy pieczenie domowego ciasta przechodzi na zupełnie inny poziom…
Składniki:
(blaszka 20×30)
- 2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- 2/3 szklanki cukru
- 4 jajka
- 200g masła lub margaryny + 50g do posmarowania jabłek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cynamonu
- około 2 kg jabłek
Przygotowanie krok po kroku:
- Jabłka obrałam, usunęłam gniazda nasienne. Połowę pokroiłam w kostkę i skropiłam sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Pozostałe zanurzyłam na chwilę w wodzie z tego samego powodu.
- Masło rozpuściłam uważając, by się nie przypaliło i odstawiłam do przestudzenia.
- Wszystkie składniki ciasta wymieszałam ze sobą, a następnie dodałam pokrojone cząstki jabłek. Wymieszałam.
- Ciasto przełożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pozostałe jabłka pokroiłam w cienkie półplasterki i ułożyłam na wierzchu ciasta tak, by lekko na siebie zachodziły.
- Jabłka posmarowałam miękkim masłem i wstawiłam do piekarnika.
- Piekłam około 45 minut w temperaturze 180°C
Smacznego!