Szarlotka najlepsza biszkoptowa
Szarlotka najlepsza – tak tą szarlotkę ochrzciło moje dziecko, bo puszysta, bo mokra, bo dużo jabłek – po prostu najlepsza. ( ps. taką mogę robić codziennie ;) )
Szarlotka najlepsza biszkoptowa
- 5 jajek
- 6 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jabłek większych
- cukier do posypania owoców – ok. 3 łyżki
- do blachy: masło/ margaryna, tarta bułka
Do misy miksera wbijamy jajka dodajemy cukier i ubijamy aż masa będzie biała i puszysta, potem dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia po 1 łyżce cały czas mieszając.
Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki.
Formę ( u mnie kwadratowa ) smarujemy masłem/ margaryną wysypujemy tartą bułką.
Wylewamy ciasto, na górze delikatnie wykładamy starte jabłka, posypujemy cukrem.
Wstawiamy do nagrzanego do 160 C piekarnika i pieczemy ok. 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto, po wyjęciu będzie suchy. Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia.