Szarlotka najlepsza biszkoptowa

Szarlotka najlepsza biszkoptowa

Szarlotka najlepsza – tak tą szarlotkę ochrzciło moje dziecko, bo puszysta, bo mokra, bo dużo jabłek – po prostu najlepsza. ( ps. taką mogę robić codziennie ;) )

Zdjęcie - Szarlotka najlepsza biszkoptowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szarlotka najlepsza biszkoptowa

  • 5 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jabłek większych
  • cukier do posypania owoców – ok. 3 łyżki
  • do blachy: masło/ margaryna, tarta bułka

Do misy miksera wbijamy jajka dodajemy cukier i ubijamy aż masa będzie biała i puszysta, potem dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia po 1 łyżce cały czas mieszając.

Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki.

Zdjęcie - Szarlotka najlepsza biszkoptowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Formę ( u mnie kwadratowa ) smarujemy masłem/ margaryną wysypujemy tartą bułką.

Wylewamy ciasto, na górze delikatnie wykładamy starte jabłka, posypujemy cukrem.

Wstawiamy do nagrzanego do 160 C piekarnika i pieczemy ok. 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto, po wyjęciu będzie suchy. Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Kategorie przepisów