Galaretkowiec

Galaretkowiec

Zdjęcie - Galaretkowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proste, lekkie, niewymagające pieczenia ciasto, które ładnie wygląda i zawsze dobrze smakuje.
Nie tylko dzieci będą zadowolone;)

Składniki:

  • 0.5l śmietanki 30%
  • 300ml mleka
  • 3 różne galaretki ( u mnie pomarańczowa, truskawkowa i agrestowa)
  • 1 opakowanie żelatyny ( ja dałam 3 łyżki żelatyny i 3 łyżki galaretki cytrynowej)
  • 3/4 szklanki cukru

Każdą z dwóch galaretek rozpuścić w 300ml wody.
Galaretki przelać do osobnych naczyń.
Wystudzić, schować do lodówki by się zsiadły.
Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.
1/3 szklankę mleka zagotować i rozpuścić w niej żelatynę.
Resztę mleka zmiksować z cukrem i z rozpuszczoną żelatyną.
Lekko ostudzone mleko zmiksować ze śmietanką.
Galaretki wyjąć z naczyń, pokroić w kostki.
Dodać do masy śmietankowej, szybko wymieszać.
Masę śmietanową z galaretkami przełożyć do formy keksowej, wcześniej wyłożonej grubszą warstwą folii spożywczej (u mnie 2 warstwy).
Włożyć do lodówki na ok. 2 godziny by masa lekko stężała.
Trzecią galaretkę rozpuścić w 300ml gorącej wody, wystudzić.
Wystudzoną galaretkę wylać na wierzch lekko ściętej masy.
Całość włożyć na kilka godzin do lodówki, by masa i galaretka stężała.


Zdjęcie - Galaretkowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Galaretkowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Galaretkowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Galaretkowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Galaretkowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Galaretkowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Galaretkowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Galaretkowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów