Paj z gruszkami i cynamonową bezą z dedykacją..
Dzisiejszy post piszę ze specjalną dedykacją dla Pana Pilota ♥ To specjalnie dla niego powstało ciacho, które łączy w sobie kruchy spód, słodycz jesiennych gruszek przyprawionych cynamonem i imbirem oraz bezowe-> chmurkowe wykończenie.
/ przepis własny, składniki na 1 okrągłą formę do tarty o średnicy 22 cm/
ciasto kruche: - 145 g przesianej mąki tortowej - 40 g cukru brązowego - 3 żółtka - 80 g zimnego masła - szczypta sody oczyszczonej - szczypta soli
nadzienie: - 1 kg twardych gruszek - 2 łyżki cukru brązowego - 1 łyżeczka cynamonu - 1/3 łyżeczki imbiru
beza: - 3 białka - 150 g cukru pudru - 30 g mąki ziemniaczanej - 1/2 łyżeczki cynamonu
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, sodę, cukier, wbić żółtka i dodać posiekane masło. Zagnieść na plastyczną masę, zawinąć w foliowy woreczek i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką lub między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wylepić nim spód formy do tarty. Podziurkować widelcem. Gruszki pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem i poddusić przez 5 minut w rondelku. Wyłożyć na wylepiony surowym ciastem spód. Wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. (bez termoobiegu). Przygotować bezę, dodając stopniowo mąkę wymieszaną z cukrem pudrem i cynamonem. Wyłożyć na podpieczony spód i dopiekać jeszcze 20 minut. Wystudzić w formie.
Smacznego!
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
______________________________♥____________________________