Koktajl z pieczonym burakiem
Przesilenie wiosenne daje mi się mocno w kość ! Ratuję się jak mogę, pijąc świeżo wyciskane soki warzywno-owocowe oraz koktajle na bazie owoców. Jako, że klasyczne koktajle malinowe i truskawkowe powoli mi się nudzą, postawiłam na NOWOŚĆ ! przygotowałam koktajl z buraka.
Pieczone buraczki to doskonały składnik wielu sałatek, świetny dodatek do kanapek, a od teraz także składnik koktajli.
Koktajl z pieczonym buraczkiem powala kolorem i od samego patrzenia człowiek dostaje mega zastrzyk energii. A po wypiciu takiego koktajlu power nas nie opuszcza.
Pieczone buraczki charakteryzują się słodkim smakiem, dlatego koktajl również ma słodki smak. Dodatek banana potęguje słodycz, niemniej jednak napój nie jest przesłodzony.
A czy wiecie, że buraki to samo zdrowie i nasz eliksir na młodość ? Zawarte w burakach barwniki doskonale wpływają na kondycję naszej skóry, spowalniają starzenie i chronią przed zachorowaniem na nowotwory. Dodatkowo burak to źródło witamin i składników mineralnych. Zawierają duże ilości żelaza kwasu foliowego oraz wapnia - dla nas kobiet minerały bardzo ważne.
Składniki:
Wykonanie:
Upieczony, ostygnięty buraczek obrać ze skóry i pokroić w mniejsze kawałki.
Do naczynia blendera wrzucić kawałki buraka, dodać banana oraz wlać napój roślinny.
Całość dobrze zmiksować.
___________________________________________________________
* Jak upiec buraczki ćwikłowe ?
Buraczki dobrze wyszorować i osuszyć - nie obierać ze skórki.
Jeśli buraczki są duże, przeciąć je na pół.
Każdego buraczka owinąć folią aluminiową lub papierem do pieczenia i ułożyć na blasze.
Buraczki piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni C przez około godzinę.
Ostygnięte buraczki obrać ze skóry.
Smacznego !
Pieczone buraczki to doskonały składnik wielu sałatek, świetny dodatek do kanapek, a od teraz także składnik koktajli.
Koktajl z pieczonym buraczkiem powala kolorem i od samego patrzenia człowiek dostaje mega zastrzyk energii. A po wypiciu takiego koktajlu power nas nie opuszcza.
Pieczone buraczki charakteryzują się słodkim smakiem, dlatego koktajl również ma słodki smak. Dodatek banana potęguje słodycz, niemniej jednak napój nie jest przesłodzony.
A czy wiecie, że buraki to samo zdrowie i nasz eliksir na młodość ? Zawarte w burakach barwniki doskonale wpływają na kondycję naszej skóry, spowalniają starzenie i chronią przed zachorowaniem na nowotwory. Dodatkowo burak to źródło witamin i składników mineralnych. Zawierają duże ilości żelaza kwasu foliowego oraz wapnia - dla nas kobiet minerały bardzo ważne.
Składniki:
- 1 średniej wielkości pieczony burak ćwikłowy
- 1 nieduży banan
- 250 ml napoju roślinnego ( u mnie migdałowo-ryżowy )
Wykonanie:
Upieczony, ostygnięty buraczek obrać ze skóry i pokroić w mniejsze kawałki.
Do naczynia blendera wrzucić kawałki buraka, dodać banana oraz wlać napój roślinny.
Całość dobrze zmiksować.
___________________________________________________________
* Jak upiec buraczki ćwikłowe ?
Buraczki dobrze wyszorować i osuszyć - nie obierać ze skórki.
Jeśli buraczki są duże, przeciąć je na pół.
Każdego buraczka owinąć folią aluminiową lub papierem do pieczenia i ułożyć na blasze.
Buraczki piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni C przez około godzinę.
Ostygnięte buraczki obrać ze skóry.
Smacznego !