Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa
Składniki na pełny talerz: 6 marchewek (500 -600 g po obraniu)
1-2 korzenie pietruszki (150-200 g po obraniu)
1/4 selera (ok. 100g), opcjonalnie
2-3 nieduże ziemniaki, opcjonalnie
2 szklanki mrożonego groszku
6-7 niedużych ogórków kiszonych (250-300g)
6 jajek ugotowanych na twardo
1 pęczek natki pietruszki, posiekany
Sos 6-8 łyżek majonezu
2 łyżki jogurtu lub śmietany
1 łyżka musztardy
sól i pieprz
do gotowania lekki bulion warzywny lub woda
1 listek laurowy
po 3 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu
Marchewkę, pietruszkę i seler przełożyć do garnka. Zalać bulionem do przykrycia warzyw, dodać przyprawy. Jeżeli trzeba posolić. Zagotować, zmniejszyć moc gotować do momentu, gdy warzywa będą miękkie, ale w dalszym ciągu jędrne. Zajmie to mniej więcej 12-20 minut. W osobnych garnkach ugotować ziemniaki w mundurkach (ok. 15 minut) oraz mrożony groszek (2-4 minuty). Groszek odcedzić przełożyć do miski. Pozostałe ugotowane warzywa wyjąć na talerz, odstawić do przestudzenia. Jaja obrać, przekroić na połówki. Żółtka odłożyć do niewielkiej miseczki, odstawić na bok. Białka pokroić w kostkę, dołożyć do groszku. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Ostudzone warzywa również pokroić w niewielką kostkę, połączyć z pozostałymi składnikami sałatki i natką pietruszki.Przygotować sos. Żółtka rozetrzeć z musztardą. Dodać majonez i śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę wymieszać z sosem. Odstawić do przegryzienia. Przed podaniem przełożyć do czystej salaterki.
Smacznego! Przepis dodaję do akcji Warzywa korzeniowe