Puree ziemniaczane z mascrapone
Dziś przedstawiam przepis na rewelacyjny dodatek do każdego dania głównego. Kremowe i puszyste puree ziemniaczane z dodatkiem mascarpone, masła, śmietanki i parmezanu świetnie komponuje się z mięsami i rybami. Przyznam, że jest to jedno z najlepszych puree jakie jadłam do tej pory. Polecam jako pyszną alternatywę dla tradycyjnych tłuczonych ziemniaków, zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Puree ziemniaczane z mascrapone(8 porcji)
Składniki:
- 1,2 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych na 2 cm kawałki
- 8 łyżek śmietanki 36 % lub tłustego mleka, lub więcej jeżeli będzie to konieczne
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki startego parmezanu
- 4 łyżki mascarpone
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości, po czym odcedź.
- Przeciśnij przez praskę do ziemniaków i umieść ponownie w garnku. Wmieszaj śmietankę, masło, parmezan, mascarpone i wymieszaj drewnianą do uzyskania jednolitej i puszystej masy. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne i podawaj.
Smacznego!
English version
Mashed potatoes with mascarpone(8 servings)
Ingredients:
- 1,2 kg potatoes, peeled and cut in 2 cm dice
- 8 tablespoons heavy cream or whole milk, more if needed
- 3 tablespoons butter
- 4 tablespoons grated Parmesan cheese
- 4 tablespoons mascarpone cheese
- salt and pepper to taste
Preparation:
- Boil the potatoes in samted water until soft, can easily pierce them with a fork when touched and drain off the water.
- Place the diced potatoes through a ricer and then place back into the warm pot. Add the cream, butter, Parmesan, mascarpone and stir to incorporate. Season with salt and pepper and serve.
Enjoy!