Bardzo smaczne, aczkolwiek dla niektórych kontrowersyjne danie. Kiedyś obowiązkowe serwowane na weselach i imprezach imieninowych. Teraz stosunkowo rzadko podawane, a szkoda...
Czerwona kapusta, do tego kiszona to prawdziwy rartytas. Nie kupisz jej w sklepie, ale bez trudu przygotujesz samodzielnie w domu. Nie potrzeba do tego żadnych specjalnych umiejętności, a efekt obłędny.
Ostatnimi czasy rozkochuję się w tej przyprawie, a to głównie za sprawą mojego dobrego Anioła od rzeczy niemożliwych do dostania, który i tym razem przyszedł z pomocą i zdobył dla mnie świeży korzeń kurkumy.
Burak jest warzywem, które można wykorzystać zarówno do sałatek, obiadu czy w tym przypadku do picia. Świeżo wyciskany z dodatkiem owoców tworzy bardzo zdrowy sok. To czerwone warzywo zawiera antocyjany, czyli związki przeciwdziałające powstawanie wolnych rodników.
Okres jesienno-zimowy to niestety czas częstych przeziębień. Znane powiedzenie mówi, że lepiej przeciwdziałać niż leczyć. Dlatego dobrze jest obok ciepłych ubrań wspomagać się także od wewnątrz. Jednym z moich ulubionych na to sposobów są naturalne napary, które nie tylko nas rozgrzewają, ale i wspomagają układ odpornościowy oraz oczyszczają nasz organizm z toksyn.
Tak tęskno mi do przygotowywania przetworów, że musiałam "coś" stworzyć. Powstała bardzo ciekawa, bo słodko-gorzka kompozycja z nutą ostrości, którą zafundował imbir.
Pij koktajle z kurkumą, a wzmocnisz odporność. Kurkumina, aktywny składnik kurkumy to najsilniejszy z przeciwutleniaczy, który odpowiada za jej niesamowite właściwości zdrowotne. Ma silne działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i oczyszczające.
W pewnym wieku nasz metabolizm spada o kilka procent to jest naturalne ale jest na to sposób by przyśpieszyć naszą przemianę materii. Każdemu z nas od czasu do czasu przyda się kuracja oczyszczająca. Jej celem jest przywrócenie równowagi zmęczonemu organizmowi dodatkowo zmniejszy się nasza waga. Najlepiej to zrobić za pomocą kuracji sokowej.