Chciałam Wam zaproponować domową konserwę, o której przypomniała mi koleżanka z pracy. Przypomniała, bo kiedyś moja babcia była specem od tego typu przetworów.
Bardzo proste i szybkie ciasto. Praktycznie same wiórki kokosowe i ananas. Jest dość słodkie, ale ilość cukru można dowolnie zmniejszyć. Zrobiłam je dla odmiany z mlekiem sojowym, a wierzch posypałam nerkowcami.
Zostało kawałek kapusty po gołąbkach, więc decyzja o surówce była oczywista. Ale! Jak ją przygotować, żeby była smaczna i niecodzienna? Wystarczą jeszcze 2 główne składniki – musztarda i orzechy włoskie. Smacznego!
Dla mnie zamknięte w słoiczku puree z dyni stanowić będzie świetną bazę do muffinek czy innych wypieków. Od razu słodkie, od razu doprawione ... i na wyciągnięcie ręki.
Grasz w zielone ? Masz zielone ? Ja mam :D Mam zdrowy, odżywczy shake z banana, awokado i szpinaku. Połączenie zaskakujące, ale bardzo smaczne. To porcja energii w jednej szklance.
Nietypowy składnik, jakim jest groszek, nadaje ciastu przepiękny odcień zieleni, który w połączeniu z bielą śmietany daje niezwykły efekt. Wilgotne ciasto nie wymaga nasączania.
Latem zdecydowanie lepiej od tradycyjnej espresso, smakuje schłodzona kawa z mlekiem, podana w wysokich szklankach. Przepis na kawę mrożoną jest bardzo prosty, a sama kawa ma wspaniały, uzależniający smak, sprawdzi się na koleżeńskim spotkaniu.
Jeśli lubicie jarzynki na ciepło to ta kapusta duszona z jabłkami powinna przypaść Wam do gustu. Użyłam antonówek, które idealnie się rozpadły ale też i zakwasiły danie więc ocet polecam dodać dopiero na końcu. Także z cukrem wstrzymajcie się do końca i dodajcie go stopniowo. Odpowiednio wyważone proporcje to gwarancja pysznego smaku.
Wśród napojów rozgrzewających najpopularniejsze są grzańce na bazie alkoholu, ale są też napoje bez tego dodatku, choćby taki wigilijny kompot (wiem, wiem, fani wędzonych owoców łączcie się ;) lub napój imbirowy.