Ketchup
Co zrobić, gdy posiadamy dużą ilość pomidorów, z którymi nie wiemy co zrobić? Wyczarujmy, pyszny, zdrowy, bez dodatku konserwantów, domowy - ketchup. Zaskakująco prosty i smaczny dodatek do wędlin, mięs i kanapek.
Składniki (2 duże słoiki):
- 8 dużych pomidorów
- 1 papryka
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 1 marchewka
- mały kawałeczek pora
- mała pietruszka
- 3 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarenka jałowca
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- cukier wedle uznania ( u mnie ok. 3 łyżki)
- 2 łyżki octu winnego
Wszystkie warzywa obrać, pokroić w grubą kostkę.
Warzywa wrzucić do garnka, dolać niewielką ilość wody.
Doprawić przyprawami.
Gotować ok. 1 godziny do miękkości.
Ugotowane warzywa zmiksować.
Ja dodatkowo przetarłam pure przez sitko, co dało lepszy efekt.
Gotowy keczup zagotować, trzymać na gazie jeszcze ok. 15 minut do odparowania.
Keczup przelać do wyparzonych słoiczków.
Zakręcić wieczka.
Keczup za pasteryzować na sucho w piekarniku w 100C ok. 30 minut.