Kokosowo - ananasowe ciasto z orzechami nerkowca
Bardzo proste i szybkie ciasto. Praktycznie same wiórki kokosowe i ananas. Jest dość słodkie, ale ilość cukru można dowolnie zmniejszyć. Zrobiłam je dla odmiany z mlekiem sojowym, a wierzch posypałam nerkowcami.
Kokosowo - ananasowe ciasto z orzechami nerkowca
/blaszka o średnicy 21 cm/
150ml mleka sojowego
60g masła
170g wiórków kokosowych
100g mąki pszennej
3/4 szklanki zwykłego cukru
1 jajko
200g świeżego ananasa
1/3 szklanki orzechów nerkowca
Zagotować mleko. Zdjąć z ognia, dodać masło, aby się rozpuściło. Wymieszać wiórki i cukier razem z ciepłym mlekiem. Dodać jajko i mąkę, wymieszać dokładnie. Dodać pokrojony w bardzo drobną kostkę ananas. Ponownie wymieszać do połączenia się składników. Ciasto umieścić w wyłożonej papierem blaszce.
Posypać rozdrobnionymi nerkowcami. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35 minut.
Ostudzić.
Smacznego!