Kawa mrożona

Kawa mrożona
Latem zdecydowanie lepiej od tradycyjnej espresso, smakuje schłodzona kawa z mlekiem, podana w wysokich szklankach. Przepis na kawę mrożoną jest bardzo prosty, a sama kawa ma wspaniały, uzależniający smak, sprawdzi się na koleżeńskim spotkaniu. Ciekawa jestem, jaka jest Wasza ulubiona wersja mrożonej kawy ?

Zdjęcie - Kawa mrożona - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / 2 porcje
  • 4 pełne łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 100 ml gorącej wody
  • 3 łyżeczki cukru brązowego
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • 300 ml. mleka 2 %
  • 6 kostek lodu
  • 2 gałki ulubionych lodów
Kostki czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej. Łyżeczką robię czekoladowe kleksy wewnątrz szklanek, szklanki daję do zamrażarki na kilka minut.Kawę zaparzam i schładzam. Następnie przelewam do słoika, dodaję kostki lodu, cukier i mocno wstrząsam, aż do uzyskania piany. Kawę przelewam do schłodzonych szklanek, uzupełniam mlekiem. Opcjonalnie można dodać lody, lub startą czekoladę. Smacznego

Zdjęcie - Kawa mrożona - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów