Kawior z bakłażana
Bakłażan to moja słabość. I tyle różnych rzeczy z niego robiłam i dziwi mnie, że kawior ciągle odkładałam. Jest przepyszny. Smakuje wybornie z krakersami czy grzankami. Może być przekąską na imprezy domowe, a Sylwester tuż tuż; Czyli propozycja jak najbardziej na czasie. A latem sprawdzi się jako dodatek do grilla, czy na plenerowy wypad za miasto.
Składniki:
- 1 duży bakłażan,
- pół pęczka natki pietruszki,
- oliwa z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz,
- sok z cytryny.
Przygotowanie:
Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na około 0,5 h. Po tym czasie spłukać i wytrzeć go d sucha. Posmarować plastry oliwą z oliwek i podpiec do miękkości w piekarniku, w 180 stop. C. Następnie pokroić w drobną kosteczkę lub zblendować dodając oliwę, sok z cytryny dla smaku i przyprawy. Na koniec wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Schłodzić w lodówce