Biała kiełbasa w sosie piwnym to typowo męskie jedzenie ;) Jest smaczna i sycąca, a przy tym dość łatwa do zrobienia. My zjedliśmy ją na obiad, ale taka potrawa doskonale spisze się także jako ciepły posiłek na wielkanocnym stole.
Polędwiczki wieprzowe, uwielbiam za ich kruchość, soczystość i delikatność. Poza tym, są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Niewiele im trzeba, by rozpływały się w ustach i zachwyciły podniebienia swoim smakiem. Każdemu polecam.
Korma z kurczaka, to zdecydowanie jedne z naszych ulubionych smaków. Kuchnia hinduska pochłonęła nas bez reszty, a my oczarowani tymi wyrazistymi, pełnymi aromatów daniami bez końca eksperymentujemy. Korma z kurczaka, to jedno z najpopularniejszych, najbardziej znanych potraw hinduskiej kuchni.
Młoda kapusta duszona z młodą marchewką i koperkiem to chyba jedno z najbardziej wyczekiwanych letnich dań. ale w związku z tym, że tak powszechnie znane to postanowiłam przygotować ją zupełnie inaczej - piekąc pokrojoną na ósemki.
Jak tylko uda Wam się kupić wyjątkowo-mięsne i "chude" żeberka - koniecznie zróbcie je z tego przepisu. Mięso jest idealnie mięciutkie, z łatwością odchodzi od kości, pysznie smakuje
Przewrócić na drugą stronę, dobrze przesmażyć, przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika 190 oC na 10 minut. Będziemy mieli pewność, że masa mięsna nie jest surowa. Podajemy ze śmietaną i szczypiorem.
Ułożyć na bułce rukolę, posmarować sosem majonezowym z pietruszką, ułożyć plaster sera maasdamer, mięso, plasterki upieczonego buraka i polać sosem balsamicznym...
Jeśli jeszcze nie jesteście fanami wieprzowiny to obiecuję, że rozkochacie się w niej po skosztowaniu tej kanapki. Po kilku latach doświadczeń z sosami i rodzajami mięsa, już wiem czego oczekuję od sycącej kanapki.
Przyjaciółka była pilotem wycieczek zagranicznych i przywoziła z Londynu różne cudeńka, także kulinarne. Dziś te "cudeńka" można kupić w każdym sklepie, nawet dyskontowym, ale w tamtych czasach, a były to czasy zaiste zamierzchłe, zdobycie słoika z gotowym sosem indyjskim nie było bułką z masłem. Latka lecą, świadomości przybywa, a studenckie sosy gotowe okazują się bardzo błe. No to domowa tikka. Najlepsza, oczywiście.
Jest zdrowy, sycący, rozgrzewający i stanowi pełnowartościowe danie jednogarnkowe. Nie da się ukryć, że najlepiej smakuje z wieprzowiną, jeżeli drób to tylko mięso z udźca indyka. Gulasz węgierski sprawdzi się na domowych imprezach i na kolację we dwoje, do lampki czerwonego wina. Bardzo polecam :-)