BeetBurger

Zdjęcie - BeetBurger - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

na bułki buraczane:
270 g mąki
4 g drożdży instant (lub 14 g świeżych)
125 ml mleka
75 ml wody
40 ml soku z buraka
35 g masła
1 łyżka cukru
¾ łyżeczki soli
1 jajko
sezam do posypania

na burgera:
1 duży burak
800 g mielonej wołowiny
4 łyżki zimnej wody
2 łyżki oleju
4 łyżki majonezu
4 bułki hamburgerowe
2 łyżki gęstej śmietany
½ pęczka natki pietruszki
200 g rukoli
4 plastry sera maasdamer
2 łyżki sosu balsamicznego
sól, pieprz

Przygotowanie:

bułek:
Wymieszać w dużej misce "suche składniki" (mąka, drożdże, sól, cukier). „Mokre składniki", czyli mleko z wodą i sokiem z buraków, podgrzewać na wolnym ogniu (temperatura nie powinna przekroczyć 45°C), dodać masło. Gdy tłuszcz całkowicie się rozpuści, całość wlać do wcześniej wymieszanych "suchych składników", dodać jajko, a następnie wyrabiać przez 8 minut mikserem aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Wyłożyć ciasto na podsypaną mąką stolnicę i podzielić na 4 równe części, z których uformować kulki, a następnie lekko je spłaszczyć. Przykryć tak przygotowane bułeczki czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 45 minut. Gdy bułki podwoją swoją objętość, przy pomocy pędzelka wysmarować je letnim mlekiem, a następnie posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 10-12 minut. Wyciągnąć do ostygnięcia (chociaż na ciepło, takie „solo", są równie pyszne!).

burgera:
Zawinąć buraka w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 60 minut, a następnie lekko ostudzić i pokroić w bardzo cienkie plastry. Mięso doprawić solą i pieprzem, dodać wodę i dokładnie wyrabiać przez 5 minut. Uformować hamburgery trochę większe niż średnica bułki i smażyć na oleju z każdej strony przez około 3 minuty. Przekroić bułkę i położyć wewnętrzną częścią na grillu na około 30 sekund, tylko do lekkiego zarumienienia. Umyć rukolę i osuszyć. Posiekać drobno natkę pietruszki i wymieszać z majonezem i śmietaną, a następnie doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Ułożyć na bułce rukolę, posmarować sosem majonezowym z pietruszką, ułożyć plaster sera maasdamer, mięso, plasterki upieczonego buraka i polać sosem balsamicznym.

Zdjęcie - BeetBurger - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pobierz listę składników:
Zdjęcie - BeetBurger - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kalafior z zatarem i fetą

Kalafior z zatarem i fetą

figmara figmara
figowe smaki

Pizza biała z brukselką

Pizza biała z brukselką

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Szybki lunch z komosą ryżową i szpinakiem
1

Szybki lunch z komosą ryżową i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Buraczki do obiadu w dwóch prostych odsłonach

Buraczki do obiadu w dwóch pro…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Orientalne ragout – sos z mięsa mielonego

Orientalne ragout – sos z mięs…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Zupa z dyni i soczewicy

Zupa z dyni i soczewicy

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Pieczeń wołowa w chrzanowej skorupce na Nowy Rok

Pieczeń wołowa w chrzanowej sk…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Wołowe roladki z marchewką, papryką i glazurą balsamiczną

Wołowe roladki z marchewką, pa…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Boeuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku | U stóp Benbulbena

Boeuf bourguignon, czyli wołow…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Chilli con carne

Chilli con carne

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Strogonow z wołowiną i grzybami

Strogonow z wołowiną i grzybam…

Dzi Dzi
karmelowy

Dynia piżmowa faszerowana mięsem mielonym
2

Dynia piżmowa faszerowana mięs…

Tyna Tyna
In cooking we trust