BeetBurger

Zdjęcie - BeetBurger - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

na bułki buraczane:
270 g mąki
4 g drożdży instant (lub 14 g świeżych)
125 ml mleka
75 ml wody
40 ml soku z buraka
35 g masła
1 łyżka cukru
¾ łyżeczki soli
1 jajko
sezam do posypania

na burgera:
1 duży burak
800 g mielonej wołowiny
4 łyżki zimnej wody
2 łyżki oleju
4 łyżki majonezu
4 bułki hamburgerowe
2 łyżki gęstej śmietany
½ pęczka natki pietruszki
200 g rukoli
4 plastry sera maasdamer
2 łyżki sosu balsamicznego
sól, pieprz

Przygotowanie:

bułek:
Wymieszać w dużej misce "suche składniki" (mąka, drożdże, sól, cukier). „Mokre składniki", czyli mleko z wodą i sokiem z buraków, podgrzewać na wolnym ogniu (temperatura nie powinna przekroczyć 45°C), dodać masło. Gdy tłuszcz całkowicie się rozpuści, całość wlać do wcześniej wymieszanych "suchych składników", dodać jajko, a następnie wyrabiać przez 8 minut mikserem aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Wyłożyć ciasto na podsypaną mąką stolnicę i podzielić na 4 równe części, z których uformować kulki, a następnie lekko je spłaszczyć. Przykryć tak przygotowane bułeczki czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 45 minut. Gdy bułki podwoją swoją objętość, przy pomocy pędzelka wysmarować je letnim mlekiem, a następnie posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 10-12 minut. Wyciągnąć do ostygnięcia (chociaż na ciepło, takie „solo", są równie pyszne!).

burgera:
Zawinąć buraka w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 60 minut, a następnie lekko ostudzić i pokroić w bardzo cienkie plastry. Mięso doprawić solą i pieprzem, dodać wodę i dokładnie wyrabiać przez 5 minut. Uformować hamburgery trochę większe niż średnica bułki i smażyć na oleju z każdej strony przez około 3 minuty. Przekroić bułkę i położyć wewnętrzną częścią na grillu na około 30 sekund, tylko do lekkiego zarumienienia. Umyć rukolę i osuszyć. Posiekać drobno natkę pietruszki i wymieszać z majonezem i śmietaną, a następnie doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Ułożyć na bułce rukolę, posmarować sosem majonezowym z pietruszką, ułożyć plaster sera maasdamer, mięso, plasterki upieczonego buraka i polać sosem balsamicznym.

Zdjęcie - BeetBurger - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pobierz listę składników:
Zdjęcie - BeetBurger - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Lany chrust vel faworki lane
2

Lany chrust vel faworki lane

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Muffiny cytrynowe

Muffiny cytrynowe

napiecyku napiecyku
napiecyku

Puszyste ciasto z mandarynkami

Puszyste ciasto z mandarynkami

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Bułki pszenne z mąką pełnoziarnistą i ziarnami
1

Bułki pszenne z mąką pełnoziar…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bułki preclowe
2

Bułki preclowe

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Jabłecznik najlepszy
2

Jabłecznik najlepszy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Tarta z ciasta francuskiego z buraczkami i serem

Tarta z ciasta francuskiego z…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Brownie z pieczonymi burakami
1

Brownie z pieczonymi burakami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka z buraków, batatów, jarmużu i migdałów z chrupkami z kaszy gryczanej
1

Sałatka z buraków, batatów, ja…

food² food²
Food Square

Sałatka z buraków i zielonego groszku
1

Sałatka z buraków i zielonego…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Ciecierzyca z pieczonymi burakami i rukolą
1

Ciecierzyca z pieczonymi burak…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Buraczane ciasto czekoladowe

Buraczane ciasto czekoladowe

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu