Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym
Polędwiczki wieprzowe, uwielbiam za ich kruchość, soczystość i delikatność.
Poza tym, są łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Niewiele im trzeba, by rozpływały się w ustach i zachwyciły podniebienia swoim smakiem.
Każdemu polecam.
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 600g)
- 1-2 cebule dymki
- 1 pęczek szczypiorku
- 200 -300ml rosołu
- 1 łyżka masła
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany (12%/18%)
- 1 łyżka mąki
- sól i pieprz do smaku
Polędwicę pokroić na plastry, lekko rozbić.
Doprawić solą i pieprzem.
Schować do lodówki najlepiej na kilka godzin.
Mięso wraz z posiekaną cebulą podsmażyć z obu stron na maśle.
Polędwiczki zalać rosołem.
Dusić kilka minut.
Pod koniec duszenia dodać śmietanę, posiekany szczypior.
Sos zagęścić mąką.
Doprawić solą i pieprzem.
Podawać np. z młodymi ziemniakami.