Korma z kurczaka
Korma z kurczaka, to zdecydowanie jedne z naszych ulubionych smaków. Kuchnia hinduska pochłonęła nas bez reszty, a my oczarowani tymi wyrazistymi, pełnymi aromatów daniami bez końca eksperymentujemy. Korma z kurczaka, to jedno z najpopularniejszych, najbardziej znanych potraw hinduskiej kuchni.
Dodatek dużej ilości, mieszanki aromatycznych przypraw, sprawia, że to z pozoru delikatne i łagodne danie, zyskuje niesamowitego, orientalnego "pazura". Muszę również wspomnieć o fenomenalnym, aksamitnym, gęstym sosie, który jeszcze bardziej dopieszcza kubki smakowe jedzącego - obłęd!
Polecam każdemu!
Składniki:
- 600g mięsa z piersi/udek z kurczaka
- 300ml rosołu
- 250ml przecieru pomidorowego z kartonu
- 130ml jogurtu naturalnego
- 100g orzechów nerkowca
- 1 łyżka cukru
- 1 -2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 5 -6cm świeżego imbiru
- 1 kora cynamonowa
- 3 liście laurowe
- 0.5 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 - 1.5 łyżeczki curry
- 3 łyżeczki masła
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 2 łyżki płatków migdałowych
- sól do smaku
Posiekaną cebulę, przetarty czosnek, starty na tarce imbir, przełamaną korę cynamonową, liście laurowe, pieprz, kolendrę i curry przesmażyć na łyżeczce masła.
Powstałą pastę zalać bulionem, dodać przecier, cukier, dosolić do smaku.
Sos zagotować.
Trzymać go na małym ogniu w trakcie dalszych czynności.
Kurczaka drobno pokroić.
Mięso podsmażyć na reszcie masła.
Podsmażonego kurczaka dodać do gotującego się sosu, doprowadzić do wrzenia.
Jogurt zmiksować z orzechami i kokosom, dodać do sosu.
Całość gotować jeszcze chwilę, do momentu aż sos zacznie gęstnieć.
Gotowe danie podawać z ryżem.
Przed podaniem kurczaka posypać płatkami migdałowymi.