Biała kiełbasa w sosie piwnym

Biała kiełbasa w sosie piwnym

Biała kiełbasa w sosie piwnym to typowo męskie jedzenie ;) Jest smaczna i sycąca, a przy tym dość łatwa do zrobienia. My zjedliśmy ją na obiad, ale taka potrawa doskonale spisze się także jako ciepły posiłek na wielkanocnym stole.

Zdjęcie - Biała kiełbasa w sosie piwnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
BIAŁA KIEŁBASA W SOSIE PIWNYM
500g białej kiełbasy,
300ml piwa,
1 cebula,
1 kromka razowego chleba,
1 łyżka masła,
1 łyżka mąki,
1 łyżka oleju,
pieprz,
suszony majeranek,
cukier,
odrobina soku z cytryny

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Gdy się zrumieni, dodać kiełbasę, pokruszoną kromkę chleba (bez skórki) i wlać piwo. Dusić na niewielkim ogniu około 10 minut.
Na drugiej patelni rozgrzać solidną łyżkę masła, dodać mąkę i smażyć, mieszając, aż mąka lekko się zezłoci. Powstałą zasmażkę wlać do sosu piwnego i dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Doprawić pieprzem i majerankiem oraz odrobiną cukru i soku z cytryny. Sos powinien mieć smak słodko-kwaśny z piwną goryczką.
Kiełbasę dusić w sosie jeszcze kilka minut i podawać na gorąco.


(na podstawie przepisu stąd)


Zdjęcie - Biała kiełbasa w sosie piwnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów